INFORMACIJE O PRIJAVLJIVANJU DETETA I PODNOŠENJU ZAHTEVA ZA RODITELJSKI DODATAK

Standard

Svakog budućeg roditelja zanima kako najlakše prijaviti dete, podneti prijavu prebivališta, predati zahteve za roditeljski dodatak…, a pri tom izbeći što je više moguće vraćanje sa šaltera uz neljubazne osmehe i namrgođena lica. Ovde ćete naći spisak potrebnih dokumenata koje će vam trebati.

PRIJAVA PREBIVALIŠTA DETETA- MUP(ODNOSNO SUP U OPŠTINAMA)

Zahtev za izdavanje uverenja o prebivalištu deteta podnosi se lično ili preko punomoćnika organu unutrašnjih poslova po mestu prebivališta lica na koje se zahtev odnosi. Saznajte više

NAKNADA ZARADE ZA VREME PORODILJSKOG ODSUSTVA
Pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta ostvaruju majke koje su zaposlene kod poslodavca ili majke koje obavljaju samostalnu delatnost. Saznajte više

RODITELJSKI DODATAK

Na roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće odnosno četvrto dete imaju prava majke koje su. Saznajte više

Za sve što vas interesuje vezano za trudnoću, bebe i decu posetite naš sajt DNEVNIK BEBE. Dnevnik bebe je internet portal o bebama, gde mozete procitati korisne savete, ukljuciti se u diskusiju, razmeniti misljenja, saznati kada ce te se poroditi, u kom ste mesecu trudnoce i mnoge korisne informacije. Za sve parove, buduce i sadasnje majke dnevnikbebe.com je pravo mesto za Vas.

Advertisements

273 responses »

 1. Tačna suma roditeljskog dodatka zavisi od broja dece u porodici. Ne mogu vam dati tu informaciju jer ne znam koje vam je dete poredu na koje ste dobili dato rešenje. Vi se možete o tome informisati i direktno u poštanskoj štedionici. Ovo su visine roditeljskih dodataka za prvo, drugo, treće i četvrto dete, pa ćete tu pronaći koliko ste dobili. Roditeljski dodatka za prvo dete iznosi 25.333,92 dinara i isplaćuje se ucelo; za drugo dete iznosi 99.065,18 dinara (isplaćuje se u 24 rate), iznos rate je 4.127,72 dinara; za treće dete iznosi 178.309,16 dinara (isplaćuje se u 24 rate), iznos rate je 7.429,55 dinara; i za četvrto dete iznosi 237.743,05 dinara (isplaćuje se u 24 rate), iznos rate je 9.905,96 dinara.
  Srdačan pozdrav!!!

 2. imam petoro dece. cetvrto i peto su blizanci. za cetvrto dete sam podnela zahtev za roditeljski dodatak u roku. ni u jednom momentu niko mi nije rekao da imam pravo na dodatak i za peto dete u ovom slucaju. naknadno sam predala dodatne papire i za peto dete i ako nije bilo u roku. do danas je proslo dva i po meseca mozda i tri i nikakav odgovor nisam dobila. kome da se obratim za informaciju o stanju predmeta. unapred zahvalna nikolic suzana
  beograd 02.06.2009

 3. Draga Suzana
  Vam je po pravilu sledovao roditeljski dodatak za četvrto i za peto dete posebno. Nažalost o tome vas niste bili informisani. U našoj administraciji je pravilo da kad trebaju da vam daju novce obilaze činjenice a kad treba da vam uzmu novce onda vas na sva zvona obaveštavaju šta treba da platite. Moj savet vam je da se informišete kod nadležnih institucija gde ste podneli zahtev za roditeljski dodatak. Očekujte da vas mogu odbiti za peto dete jer miste na vreme podneli papire, nažalost. Inače odgovori na rešenja o roditeljskom dodatku se dugo čekaju tako da vas ništa ne košta da ih nazovete i raspitate se o vašem slučaju.
  Inače svaka čast na mnogobrojnoj porodici. Voleli bismo ako biste mogli da nam napišete kakva su vaša iskustva sa toliko dece, mi bismo objavili vaš članak uz diskreciju.
  Hvala vam unapred. Srdačan pozdrav!!!

 4. Korisnici dečjeg dodatka koji treba da obnove zahtev najranije 30 dana preisteka prethodnog rešenja, prilažu:

  1. fotokopiju svoje lične karte
  2. prihode u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva
  3. potvrdu od Nacionalne službe za zapošljavanje, za nezaposlene
  4. školske potvrde za decu, ukoliko nisu dostavljene
  5. poslednje rešenje o dečjem dodatku
  Ali pre nego što nameravate da predate uz zyhtev gore navadene papire, obavezno se raspitajte u svojoj opštini šta vam tačno treba od papira, jer u našoj zemlji omiljena rečenica na šalteru je:’ Fali vam jedan papir’. Pa da nebi došlo do neprijatnih situacija ipak se još malo bolje raspitajte telefonski.
  Srdačan pozdrav!!!

 5. Draga Tamara evo odgovora iz prve ruke. Ostala sam u drugom stanju sa prvim sinom kad sam bila na četvrtoj godini studija (koje su trajale pet) pa vam mogu tačno reći šta možete očekivati. Od novčane pomoći što vam država pruža sleduje vam roditeljski dodatak kao i svim majkama u R Srbiji bez obzira na zaposlenje. Nažalost majke koje studiraju ne smatraju se kao majke koje rade pa nećete imati nikakvih pogodnosti kada budete rešili da upišete dete u vrtić (ako do tada i dalje budete student). Od ostalih pogodnosti možda budete imali u vidu sentimentalnosti ponekog profesora na ispitu ali ništa više. Naoružajte se strpljenjem, budite uporni i istrajni da biste uspeli da privedete kraju studije, jer uz malu bebu to nije nimalo lako, ali je uz dobru organizaciju izvodljivo.
  Srdačan pozdrav!!!

 6. Draga Sladjana,
  Na ovo pitanje nazalost nemam odgovor, posto je to verovatno drzavna tajna kod nas. Proveravajte i pratite aktuelne vesti, a ja cu vas obavestiti cim budem dosla do bilo kakvih informacija.
  Srdacan pozdrav!!!

 7. Da li roditelji cije je drugo rodeno dete preminulo treci dan po rodenju imaju pravo na novcanu nadoknadu ?

 8. Draga Svetlana,
  Moram vam reći da mi takve informacije uopšte nisu dostupne niti ih mogu na bilo kakav način saznati. Žao mi je što vam neću pomoći, ali vas mogu posavetovati da se bolje posavetujete u vašoj lokalnoj opštini ili ustanovi koja je zadužena za roditeljske i dečije dodatke.
  Jako mi je žao, ako ste vi taj roditelj, što vam se to desilo. Držite se, bolji dani će sigurno osvanuti.
  Srdačan pozdrav!!!

 9. koliki nam je rditeljski dodatak na 3.i 4.dete(blizanci).prvo dvoje su takodjer blizanci?
  Unapred se zahvaljujem

 10. Draga Danice,
  Odgovor na vase pitanje zaista ne znam.
  Da li postoji neko drugi ko je malo vise upucen ?

 11. IMAM TROJE DECE I SADA SAM U CETVRTOM MESECU,IMACU BLIZANCE. PROCITALA SAM DA SE NA CETVRTOM PORODJAJU ZA RODITELJSKI DODATAK RACUNAJU KAO PRVO I DRUGO RODJENO DETE. DA LI JE TO TACNO?

 12. Da li se dobija još nešto od pokrajne i od grada za drugo dete, osim onih 99.ooo,oo u ratama. Prebivalište mi je na teritoriji Novog Sada.

  Unaored zahvalna mama Svetlana

 13. Draga Dragana,
  Čestitam vam na mnogobrojnoj porodici. Ne znam odakle vam takva informacija ali mislim da je netačna. Roditeljski dodatak vama pripada za četvrto i za peto dete koji je isti i iznosi 229.326,00 dinara. Trebali biste se raspitati detaljnije o ovome ali u sekretarijatu jer vam oni jedino mogu dati prave informacije.
  Srdačan pozdrav!!!

 14. Draga Svetlana,
  Pošto sam i ja iz Novog Sada, iz prve ruke vam mogu reći da se ništa sem tih pomenutih novaca za drugo dete ne dobija, na žalost. Za prvo dete tri fonda daju dodatak gradski, pokrajinski i republički a za drugo, treće… dete samo republički fond. Još da vas obavestim visina roditeljskog dodatka se promenila tako da vama za drugo dete sleduje 95.558,00 dinara.
  Srdačan pozdrav!!!

 15. Prebivaliste mog supruga i mene je u Sapcu, ali zbog posla zivimo u Beogradu gde sam vodila trudnocu i gde cu se poroditi. Gde je potrebno da predam dokumenta za dobijanje roditeljskog dodatka za prvo dete? Kakva je procedura za prijavljivanje deteta i gde to da uradim? Da li se izvod iz maticne knjige rodjenih moze izvaditi i u Sapcu?
  Unapred zahvalna!

 16. Draga Majo
  Dokumenta predajte u Beogradu ako tamo živite i ako će vam se beba tamo roditi. Za roditeljski dodatak bitno je da ste vi državljanin ove zemlje. Ali vas molim da pre nego što to uradite obavezno odete u ustanovu u Beogradu gde se predaju zahtevi za roditeljski dodatak i direktno kod njih na šalteru se bolje raspitajte za vaš slučaj. Oni će vas sigurno bolje posavetovati jer kod njih ćete ostavljati zahtev i sve potrebne papire. na drugo pitanje imate odgovor u mom članku, šta vam sve treba od papira tamo vam je navedeno. Što se tiče trećeg pitanja ne znam za koga tačno želite da vadite izvod za vas ili bebu u Šapcu, ali ako ste vi rođeni tamo sigurno ga tamo možete i izvaditi.
  Srdačan pozdrav!!!

 17. Cula sam da grad Beograd daje jednokratnu pomoc nezaposlenim porodiljama, da li moze studentkinja porodilja da ostvari to pravo? I ako moze kako ona da dokaze da je nezaposlena? Unapred hvala!

 18. Draga Sanja,
  Ako grad Beograd deli jednokratnu pomoc nezaposlenim porodiljama onda je vi ostvarujete jer ste studentkinja. Uz zahtev za tu pomoc oni ce vam napomenuti sta sve treba od papira da pribavite a ti papiri ce im pokazati da ste nezaposlena studentkinja.
  Srdacan pozdrav!!!

 19. Draga Nale
  Vama pripada roditeljski dodatak kao i za svu decu (prvo, drugo, trece i cetvrto). Samo sto je kod nas jako retko da se radja petoro dece u porodici i u svim dokumentima su visinu dodatka navodili samo do cetvrtog deteta. Tako da visina mislim da je ista kao i za cetvrto. Trebali biste se raspitati i za deciji dodatak koji vi verovatno mozete dobijati. Puno srece sa klincima i buducom bebom.
  Srdacan pozdrav!!!

 20. Draga MamaMajo,
  Molim Vas za informaciju: koja je razlika izmedju roditeljskog dodatka i dečijeg dodatka. U novembru očekujemo prvo dete, zaposleni smo roditelji, pa me zanima da li imamo pravo i na dečiji dodatak i koje su procedure, papirologije…
  Hvala unapred!
  Srdačan pozdrav!

 21. Draga Marija,
  Razlika izmedju roditeljskog i decijeg dodatka je ogromna. Naime roditeljski dodatak za prvo dete iznosi 26.663,95 i isplacuje se jednokratno. Pravo na ovaj dodatak imaju sve majke koje imaju prebivaliste i drzavljanstvo teritorije Srbije. Deciji dodatak iznosi 1.863,59 i onse isplacuje mesecno, ali ne znam koliko dugo, mislim bar dok dete ne bude punoletno ili ako se usput promeni finansijska situacija roditelja na bolje onda se dodatak ukida. Pravo na deciji dodatak imaju svi roditelji, staratelji ili samohrani roditelj, koji imaju drzavljanstvo i prebivaliste na teritoriji Srbije i koji su ostvarili pravo na zdravstvenu zastitu. Uslov za dobijanje decijeg dodatka je ostvaren cenzus od 5.557,39 (vazi za 2008 god. ne znam da li su ga menjali), sto znaci da tromesecni prosek plate, koji imate pre predaje zahteva, kada se podeli na broj clanova domacinstva ne bude veci od 5.557,39.
  Znaci za roditeljski dodatak je mnogo lakse podnositi zahteve jer ste vi taj prihod ostvarili samim rodjenjem vaseg deteta. Za deciji dodatak se podnose razni papiri pa se onda odlucuje da li ostvarujete pravo na deciji dodatak na osnovu vase finansijske situacije.
  Nadam se da sam vam malo pojasnila razliku. Srdacan pozdrav!!!

 22. Molim Vas mi recite da li znate kad se uplacuje roditeljski dodatak? Naime, jos proslog meseca sam dobila resenje (10.08.’09) za roditeljski dodatak, al od tada nista nisam dobila.
  Unapred hvala

 23. Draga Marija
  Sa vašim rešenjem treba da odete u poštansku štedionicu i podignete novac jer se roditeljski dodatak ne šalje na kućnu adresu nego se uplaćuje na vaš račun u poštanskoj štedionici, ako nemate račun štedionica ga sama vama otvori na osnovu broja vašeg rešenja. Ne znam da li ste išli ovim putem po novce ali ovako se podiže dodatak. Morate vi lično sa vašom ličnom kartom i rešenjem otići na šalter. E sad ako ste vi to već uradili a još novaca nema onda sačekajte kraj ovog meseca pa početkom sledećeg probajte ponovo otići ili nazovite štedinoicu, možda budu u mogućnosti uopšte da vam kažu da li je stigao roditeljski dodatak.
  Sradačan pozdrav!!!

 24. Draga Marija,
  Ne mogu vam na pitanje odgovoriti jer ne raspolažem sa takvim informacijama. Kada je uplata bolovanja možete se uvek informisati kod svog poslodavca. A Ako imate sreće i radite u jako dobroj firmi vaš poslodavac vam može isplaćivati bolovanje kao i drugim zaposlenima lični dohodak bez čekanja za državno refundiranje.
  Srdačan pozdrav!!!

 25. Dobio sam blizance. Koliko iznosi materijalna pomoc od opstine ( Kraljevo ) i republike, za oba deteta i po kom osnovu, s obzirom da su u pitanju blizanci?

 26. Dragi Ivice,
  Od Republike biste trebali dobiti roditeljski dodatak za prvo i za drugo dete, ali pošto se dosta toga i često menja kod nas u državi trebali biste se bolje raspitati o tome. U vašoj opštini možete dobiti ove informacje kao i informacije o tome šta vaša opština Kraljevo vama omogućava dobijanjem blizanaca. Na teritoriji Vojvodine to je novčani iznos od 400 000, 00 din, ali za vašu opštinu nemam nikakvih informacija.
  Srdačan pozdrav!!!

 27. Ocekujem peto dete. Posto sam nosilac poljoprivrednog gazdinstva sama sebi uplacujem socijalno,staz i ostale dadzbine da li imam prava na neku novcanu pomoc. Pozdrav

 28. Draga Eva,
  Mislim da bi vama trebala pripasti pomoć u vidu roditeljskog dodatka kao za četvrto dete. Međutim nigde nisam mogla da nađem podatak da peto dete dobija roditeljski dodatak. Proverite u vašoj opštini da li imate prava na tako nešto, pa nam ako možete javite šta su vam rekli, jer niste prva majka koja me ovo pita a čeka peto dete. Volela bih da znam da li za peto dete majke mogu očekivati roditeljski dodatak. Vama uvek pripada i dečiji dodatak do detetovih 18 godina, koji i nije veliki ali nekada i to znači. Za vrtić, treće dete u porodici je osloboćeno plaćanja vrtića, ali do petog ne znam kako su to rešili. Verovatno plaćate minimalne nadoknade vrtiću za ostalu decu. Za ostaju vrstu pomoći se još raspitujem, pošto je to nešto što se ne priča na sva usta jer bi onda sve majke koristile pomoć. Ja čekam treće detet i raspitujem se još kakvu vrstu pomoći mogu da koristi. U svakom slučaju sve što budem saznala javiću vam.
  Srdačan pozdrav!!!

 29. Da li mozete reci da li imam pravo na neku novcanu nadoknadu i od koga posto imamo jedno dete, drugo je na putu a nezaposlena sam, takodje i suprug?

 30. Vi imate pravo na roditeljski dodatak za drugo dete iako niste zaposleni. Jedino sta vam je potrebno je da imate zdravstvenu zastitu koju vam obezbedjuje, u stanju nezaposlenosti, sluzba za zaposljavanje. Znaci tamo se prijavite ako vec do sada niste i obavite te formalnosti, koje su jednostavne, da biste mogli da podnesete posle porodjaja zahtev za roditeljski dodatak koji za drugo dete iznosi 99.065,18 i osplacuje se u 24 rate. Za sve ostale pomoci trebali biste da se direktno raspitate u svojoj opstini, jer one imaju prava da dodatne pomoci obezbede. Pa vi proverite mozda jos nesto mozete dobiti od opstine.
  Srdacan pozdrav!!!

 31. ŽENA MI SE PORODILA U PRIBOJU PRE 5 DANA,PRVO JE DETE. NA BIROU JE ZA ZAPOŠLJAVANJE U PRIBOJU.JA SAM ISTO PRIJAVLJEN U UŽICU,DA LI MOŽETE DA NAM KAŽETE,KOJA SU NAŠA PRAVA I KOJU MI SVE IMAMO NADOKNADU MISLIM OD DRŽAVE,OPŠTINE…
  UNAPRED HVALA

 32. Dragi Gorane,
  Prvo da vam čestitam što ste postali tata, i da vam poželim da budete sretni sa svojim detetom i porodicom. Vaša prava na pomoć su u vidu roditeljskog dodatka za prvo dete. Treba vam samo da ste državljani R Srbije i da ostvaruje vaša žena zdravstvenu zaštitu koju joj obezbeđuje biro za zapošljavanje. Republički dodatak za prvo dete iznosi 25.333,92, ali se često menja u korist roditelja. U vašoj opštini se još raspitajte da li ona posebno nudi još neku novčanu pomoć na osnovu dece jer to neke opštine rade, ali ja nema u to uvida.
  Srdačan pozdrav!!!

 33. Draga Nataša,
  Republički dodatak o kom sam vam govorila važi za sve opštine čak i vašu, kao i cela procedura dobijanja dodatka. Sve dodatno što bi možda vaša opština mogla da ponudi morate vi to da se raspitate jer bih ja ili morala direktno otici u vašu opštinu ili nazvati telefonom, raspitati se pa vama ovim putem javiti, ali pošto sam daleko ipak mislim da je vama lakše da se vi lično raspitate o stvarima koje vas direktno interesuju sa vašom opštinom.
  Srdačan pozdrav!!!

 34. Znate li da mi kazete kakvo mi primanje sleduje tokom porodiljskog odsustva? U firmi mi je receno da ne primam 100% od svoje plate vec se vrsi izvesno usaglasavanje sa republickim prosekom, odnosno u poredjenju sa njim se bira manji iznos.
  Unapred hvala!

 35. Draga Marija,
  Prilično sam i ja zbunjena po tom pitanju. Kada sam sa drugim detetom bila na porodiljskom odsustvu dobijala sam prosečnu platu biroa u kom sam zaposlena za poslednjih 6 meseci od meseca u kom predhodi porodiljsko odsustvo, stim da su prijavljene samo dve osebe uključujući i mene. E sada postoji par caka na koje računa država da bi nam pomalo sve to smanjila. Naravno moja plata na koju sam prijavljena umanjena je za oko 1000 din ne znam iz kod razloga ali na kontu troškova socijalnog. Šta god da to znači. U zakonu piše da se uzima poslednja plata porodilje pred porodiljsko bolovanje a njen iznos ne može biti veći od zbira pet prosečnih republičkih plata. Ne znam kolika je vaša ali probajte tu negde da se nađete. Pre par dana sam pričaja sa jednik knjigovođom i ona mi je rekla da i dalje se uzima 6 prosečnih plata firme (verovatno onih manjih, sa manje zaposlenim radnicima) a da će u decembru stupiti na snagu nešto, pravilnik ili odredba u kojij država pokušava da osobama koje imaju recimo oko 150.000 platu da im smanje prodiljsko odsustvo na 90.000 din. Ovo su sve nagadjanja i ništa još nije sigurno. Sada ću vam dati deo zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u kome piše o plati porodilja. Sve u svemu ako imate jako veliku platu moguće da je nećete dobijati u punom iznosu. Ako vam je plata u granicama republičkog proseka i ispod njega vama sigurno sleduje ili cela plata, ili vaš prosek u poslednjih 6 meseci (zavisi od broja zaposlenih u vašoj firmi). Probajte da zatražite savet od nekog nezavisnog knjigovodstvenog biroa, mada mislim da ni oni nisu skroz upućeni dok ne stupi na snagu to nešto što usvajaju, a tiče če plata porodilja.
  Deo Zakona od finanskijskoj podršci porodici sa decom (Сл. гласник РС бр. 16/02 , 115/05 )
  “Члан 11.
  (1) Накнада зараде за запослене код послодавца, обрачунава се и исплаћује у висини основне зараде запосленог за месец који претходи месецу у коме отпочиње коришћење одсуства, увећане по основу времена проведеног на раду за сваку пуну годину рада остварену у радном односу, у складу са законом, а највише до пет просечних месечних зарада у Републици.
  (2) Ако је раст зараде запосленог у последња три месеца која претходе месецу отпочињања одсуства већи од раста просечне зараде код послодавца у том периоду, запосленом се накнада зараде из става 1. овог члана умањује сразмерно разлици између раста зараде запосленог и раста просечне зараде код послодавца у последња три месеца која претходе месецу отпочињања одсуства.
  (3) Накнада зараде запосленог усклађује се са растом његове зараде, а ако је тај раст зараде већи од раста просечне зараде код послодавца за период за који се врши усклађивање, накнада зараде усклађује се са растом просечне зараде код послодавца.
  Detaljnije zakon požete proučiti na sajtu ministarstva rada i socijalne politike. Nadam se da vam je nešto jasno i da sam vam bar malo pomogla.
  Sdačan pozdrav!!!

 36. Hvala na brzom odgovoru!
  Yo je orprilike prica i koju ja znam, ali bice da u mojoj firmi imaju gomilu nekih propisa na koje se oslanjaju. Ostaje samo da otkrijem jesu li ti propisi virtuelni ili ne.
  Jos jednom hvala!

 37. Draga Marija,
  Ako budem ikako došla do nekih novih informacija ja ću vam poslati mail da vas obavestim, pošto se i meni bliži porodiljsko bolovanje koje će trajati dve godine zbog trećeg deteta. Pošto i mene živo interesuje šta da očekujem naredne dve godine.
  Srdačan pozdrav

 38. Molim vas odgovorite mi na pitanje.Dobila sam dečiji dodatak na treće dete. Ona je rođena 19.01.1991. 2009. je napunila 18. godina. Obnovila sam dečiji u oktobru 2009. godine i dobila rešenje do 19.01.2010. godine jer tad puni 19 godina a u junu 2010. završava III razred srednje i ima još 1 godinu tj. i IV razred treba da završi to je redovno školovanje. Jednu godinu je propustila zbog bolesti. Pitam zašto dete posle 19.01.2010. nema pravo na dečiji iako ide u redovno u školu. Mi smo ne zaposleni i suprug i ja.

 39. Draga Jovana,
  U Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom stoji da pravo na dečiji dodatak ima dete koje redovno pohađa školu ali do svoje navršene 19. godine života, bez obzira što njoj škola i dalje traje, tj. još jedna godina (IV godina). U izuzetnim slučajevima može se to produžiti ali vam treba akt o razvrstavanju, koji ne znam kako se dobija i šta znači. Pokušajte da se u opštini raspitate o tom produženju dečijeg dodatka i šta vam treba da biste dobili taj akt o razvrstavaju. Sada ću vam dati deo zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom (Сл. гласник РС бр. 16/02 , 115/05 ), koji govori o dečijem dodatku, da i vi pročitate o čemu se radi i da imate u to boljeg uvida.
  “(6) Дечији додатак припада детету до навршених 19 година живота, ако се у својству редовног ученика налази на школовању.
  (7) Дечији додатак припада и детету које из оправданих разлога не започне школовање, односно које започне школовање касније или прекине школовање у својству редовног ученика, и то за све време трајања спречености, а најдаље до 19 година живота.
  (8) Изузетно од става 6. овог члана, дечији додатак припада и после навршених 19 година живота за дете за које је донет акт о разврставању, све док је обухваћено васпитно-образовних програмом и програмом оспособљавања за рад, а за дете над којим је продужено родитељско право најдуже до 26 година.
  Члан 18.
  Школовање у смислу овог закона јесте образовање у основној школи, односно образовање у својству редовног ученика у средњој школи која је обухваћена мрежом школа чији је оснивач Република Србија односно АП Војводина, а у складу са прописима у области образовања.“

  Srdačan pozdrav!!!

 40. mozete li da mi kazete kako da ostvarim pravo na deci dodatak ako je samo ocinstvo priznato a za oca se nezna gde je a sin mi nosi njegovo orezime.trazili mi u socijalno da dam izjavu sa dva svedoka u sud. jeli to moze samo u socijalno da se izvadi neka potvrda. pozdrav.

 41. Draga Sonja,
  Niste mi naveli kakvu izjavu biste trebali da overite u sudu sa svedocima, ali kao su vam to tražili sigurno vam taj dokument i treba. Sve što vam budu tražili od dokumenata neće biti višak niti ćete moći na drugačiji način da dodjete do njih jer vaša opština upravo takve dokumente i traži. Tako da uz zahtev za dečiji dodatka podnesite sve što vam dodatno zahtevaju zbog toga što otac deteta nije fizički prisutan.
  Srdačan pozdrav!!!

 42. Z 7. sam mesecu trudnoće, pa bih Vas zamolila da mi kažete kada se tačno podnosi zahtev za roditeljski dodatak (60 dana pre porodjaja kako sam negde pročitala) ili posle rodjenja deteta? Inače, ovo mi je prva beba:

  Unapred zahvalna!!

 43. Draga Mirmil,
  Zahtev za roditeljski dodatak se podnosi posle rođenja deteta u roku od prva tri meseca života bebe. Da biste podneli zahtev uz njega treba da podnesete i prijavu deteta i izvod iz matične knjige rođenih što vi sada trenutno nemate jer se dete još nije rodilo. Tako da od dana rođenja pa do navršenih tri meseca života imate rok da podnesete zahtev za roditeljski dodatak. Imate vremena za to pa se oko toga nemojte previše brinuti, pošto, ako imate mogućnosti, to će sve neko za vas da uradi, suprug, roditelj…..
  Srdačan pozdrav!!!

 44. da li postoji pravo na materinski dodatak prilikom rodjenja prvog deteta ako majka ima drzavljanstvo makedonije, a vencana je sa suprugom, koji je drzavljanin republike srbije sa prebivali[tem na teritoriji republike srbije i porodjaj je bio na teritoriji republike srbije, gde i porodilja ima privremeno prebivaliste jer zbog nekog zakona ne moze da dobije nase drzavljanstvo

 45. Dragi Dragane,
  Nažalost vaša supruga ne može da ostvari pravo na roditeljski dodatak jer se striktno uz zahtev traži državljanstvo majke, potvrda prebivališta majke i dokaz da ostvaruje zdravstvenu zaštitu na teritoriji R Srbije. Vi svakako pokušajte da podnesete sve papire koje imate pa možda vam uvaže to što ona ne može da dobije državljanstvo. Probajte koštaće vas samo vađenje papira. Bojim se da joj neće uvažiti zahtev jer nema državljanstvo iako ima sve druge papire.
  Nezaboravite da podnesete zahtev u roku od tri meseca od dana rođenja deteta, jer je to rok.
  Srdačan pozdrav!!!

 46. Poštovana MamaMaja,veliki pozdrav.

  Muž i ja očekujemo svoje prvo dete,živimo u šapcu i imamo srpsko državljanstvo.Nismo zaposleni ni on ni ja.Znam da imama pravo na dečiji dodatak i dodataka na prvo dete.Interesuje me dali ja imama pravo na jednokratnu pomoć,pošto sam već navela da nisam zaposlena?
  Unapred zahvalna.

 47. Draga Mirjana,
  Vi imate prava i na roditeljski dodatak koji je jednokratna pomoc, ali morate da ostvarujete pravo na zdravstvenu pomoc. Sto znaci da biste trebali biti prijavljeni na biro za zaposljvanje i Sapcu koji ce vam overavati zdravstvenu knjizicu, ako vec to nemate. Desava se da zene brzo zatrudne pa se uzmu i ne stignu ni prezime da promene a blizi se porodjaj, pa imaju na roditelje zdravstveno osiguranje, preko firmi svojih roditelja. Znaci vama je samo to potrebno da ostvarujete pravo na zdravstvenu zastitu, pa sada da li sa biroa za zaposljavanje ili gde god nije bitno.
  Eto to je sve sto vam treba za roditeljski dodatak uz onaj spisak koji sam navela u clanku „Informacije o prijavljivanju deteta i podnosenju zahteva za roditeljski dodatak“.
  Sretno sa bebom i srdacan pozdrav!!!

 48. Radila sam kod privatnika pocev od 19.januara ove godine pa do 28 Juna kad mi je otvoreno bolovanje. Sad sam na porodiljskom i jos nisam dobila ni dinara nadoknade. Poslodavac mi kaze da knjigovodja kasni sa predavanjem doznaka itd. Da li to kasnjenje ima rok i koliku nadoknadu cu dobijati 65 ili 100%. I da li cu sve zaostale plate dobiti odjednom? Da li iko zna da mi kaze.

 49. Draga Ivana,
  Da li bi mogli malo detaljnije da mi objasnite vaš problem. Prvo da mi kažete kada ste prijavljeni, tj. kada je vaš poslodavac počeo da uplaćuje doprinose i vaš staž. Drugo ono bolovanje koje ste naveli od 28. juna ne znam da li je to bolovanje par meseci pred porođaj ili obavezno bolovanje od minimum 28 dana koje prethodi porodjaju.Ta vremenska razdaljina mi je bitna zbog veličine vašeg dohodka koje vam pripada. Treća stvar je da mi kažete kada ste se tačno porodili da bih vam mogla reći otprilike koliko bi mogla da vam kasni plata. Ako ste u mogućnosti da mi odgovorite na ovih par pitanja, rado ću vam pomoći koliko je u mojoj moći. meni prethodi drugo porodiljsko bolovanje tako da vam mogu mnogo stvari objasniti. Ako kojim slučajem ne želite da ostali čitaoci pročitaju vašu poruku možete mi se obratiti na email adresu dnevnikbebe@gmail.com a ja ću vam lično odgovoriti.
  Srdačan pozdrav!!!

 50. Postovana,
  otac sam, za sada, cetvoro dece. Dvoje iz prvog braka kojima placam alimentaciju 25% od svoje zarade, i u drugom braku imam jos dvoje dece. Supruga je u drugom stanju neplanirano, pa mozda i donesemo odluku o rodjenju ukoliko to situacija dozvoli.
  Zanima me da li mogu da ostvarim roditeljski dodatak za to dete kao za peto dete ili ta privilegija sleduje samo majku? Molim Vas da mi ovo pojasnite, jer, prosto sam besan zbog ove i ovakve diskriminacije oceva, dok zene uglas placu o diskriminaciji majki.
  Da li Beograd kao i Vojvodina isplacuje kakvu naknadu za novorodjenu decu?
  Ipak da preformulisem pitanje: Pored roditeljskog i decijeg dodatka sta jos sleduje novorodjeno dete/roditelje od strane grada Beograda i Republike Srbije?
  Hvala unapred na odgovoru.

 51. Dragi Nenade,
  Slažem se sa vama da u nekim stvarima su očevi diskriminovani jer ste vi isto tako zaslužni za to što mi žene postanemo majke.Ali moram vam reći da što se tiče roditeljskog dodatka, u vašem slučaju bolje da se ne pozivate na pravo očeva i ravnopravnost jer se roditeljski dodatak ne dobija za peto dete, nego samo za prva četiri deteta. Tako da je bolje da, u vašem ličnom slučaju, ostane da majke imaju pravo na roditeljski dodatak jer bi vaša supruga imala pravo na treće dete u iznosu od skoro 200.000,00, a vi ništa jer je vama peto dete. Takođe je i slučaj sa dečijim dodatkom jer se i on dobija na prva četiri deteta a na ostalu decu ništa. E sada, sudeći po papirima koje treba da podnesete za dečiji dodatak, nisam sigurna da će vam ga odobriti jer se računju i vaši papiri koje podnesete, što će tražiti verovatno uvid u to koliko dece imate. Za dečiji dodatak nisam sigurna da li imate pravo, to biste trebali da nazovete ili odete u vašu opštinu kod koje i podnosite zahteve da se bolje o tome raspitate.
  Vojvodina ima pokrajinski fonda koji pruža pomoć za rođenje blizanaca ili trojki (četvorki) i refundira boravak u predškolskoj ustanovi za treće dete, dakle treća deca idu besplatno u državni vrtić. Taj fond se isplaćuje isključivo stanovnicima na teritorije Vojvodine. Što se tiče Beograda, na žalost nemam nikakvih informacija da postoji neka dodatna pomoć osim dečijeg i roditeljskog dodatka.
  Pre nego što se za bilo šta odlučite raspitajte se direktno u vašoj opštini da li postoji još neka pomoć, mada ne bih u to puno nade ulagala.
  Nadam se da sam vam malo objasnila principe po kojima se dobija novčana pomoć na decu.
  Srdačan pozdrav!!!

 52. Imam troje dece i trenutno sam na porodiljskom do 20.maja,posle toga mi se ukidaju sve subvencije.Interesuje me dali imam pravo na neku pomoć-primanja posle tog datuma obzirom da su mi starija deca školskog uzrasta 5. i 7. razred.Dečiji dodatak nisam nikad primala za dvoje starije dece jer mi muž ima firmu,tako su mi objasnili.Kako je ta firma u blokadi i neradi zadnju godinu zbog krize tako su nam i primanja svedena na nulu.NA KAKVA PRAVA IMA MOJA PETOČLANA PORODICA osim ovoga što ja primam,a to je roditeljski od 7.100,00 i materijalni od oko 15.000,00.
  Srdašan pozdrav

 53. Draga Neno,
  Vi imate prava na dečiji dodatak sada pošto vaša firma nema prihoda. Za dečiji dodatk podnosite i prosek plate vaš i vašeg muža tako da mislim da ćete ostvariti cenzus koji zahteva država. Naravno dečiji dodatak nije veliki ali bar je nešto. Osim toga ništa više vam ne sleduje. Kad se završi isplata dečijeg dodatka i vaše bolovanje onda nemate više nikakvih pomoći. Jedina vrsta pomoći koju pružaju neke opštine (recimo opštine na teritoriji Vojvodine) je da će vam treće dete ići besplatno u vrtić. Tako stvari stoje. Probajte ponovo da zatražite dečiji dodatak i bez obzira šta vam službenici kažu vi ga ipak predajte, jer iako vi imate firmu od nje sada, na žalost, imate trošak jer je firma u blokadi. Za dečiji dodatak morali biste, čini mi se kvartalno podnositi proseke ličnih dohodaka, tako da kad proradi vaša firma, oni će vam odbiti dečiji dodatak jer imate veća primanja. Do tada mislim da bi trebali da vam usvoje vaše finansijsko stanje. Probajte, u principu vas ništa ne košta, i samo da vam napomenem podnosite zahtev za dečiji dodatak za sva tri deteta, jer se on deli do navršenih 19 godina dece, a u izuzetnim slučajevima i duže.
  Srdačan pozdrav!!!

 54. Rodila sam peto dete,inace iz Novog Sada sam,pa me interesuje da li imam pravo na roditeljski dodatak.Kome bi trebalo da se obratim za detaljnije informacije.Unapred hvala.

 55. Draga Melinda,
  Nažalost nemate nikakva prava na roditeljski dodatak niti na dečiji dodatak za peto dete jer se oba dodatka isplaćuju samo za prva četiri deteta. Mislim da nema opštine u Srbiji koja isplaćuje nešto za peto dete. Možete za prethodna četiri deteta da tražite dečiji dodatak, koji se isplaćuje do navršene 19 godine života deteta. Možete se raspitati detaljnije u Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu, ul Radnička 2.
  Sretno sa vašom dečicom.
  Srdačan pozdrav!!!

 56. Ja sam Makedonski drzavljanin ali radim i zivim u beograd. Imam jednu 6 godisnju cerku a pre dva meseci sam rodila blizance. Zdravstveno i socijalno osiguranje je uredno placano. Dali imam pravo na roditeljski dodatak? Hvala unapred.

 57. Draga Ana,
  Da biste dobili roditeljski dodatak pored ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, potrebno je da imate i drzavljanstvo R Srbije. Ako ste u mogucnosti da ga ishodujete drzavljanstvo za manje od mesec dana (jer je rok za podnosenje zahteva za roditeljski dodatak 3 meseca od rodjenja dece) i ako imate prebivaliste na teritoriji Srbije, onda mozete zatraziti roditeljski dodatak. Inace u spisku dokumenata za podnosenje zahteva za roditeljski dodatak je obavezno da majka ima drzavljanstvo R Srbije.
  Srdacan pozdrav i sredtni predstojeci praznici!!!

 58. Poštovani,
  da li Poštanska Štedionica isplaćuje celokupni navedeni iznos ili uzima proviziju na taj iznos, i ako uzima koliko to iznosi. Čula sam da su pojedinim mamama cifre umanjene za oko 1.000 dinara na ime provizije. Ukoliko je to tačno, da li je stvarno potrebno da provizija za jednokratnu transakciju bude tolika, kad recimo za taj novac kod većine komercijalnih banaka može da se podmiri održavanje računa za celu jednu godinu. Unapred hvala!

 59. Draga Biljana,
  Iskreno da vam kažem, ne znam ni za kakvu proviziju od strane Poštanske Štedionice. Znam da se porodiljsko bolovanje umanjuje za oko 1000 din, na ime troškova socijalnih službi, za roditeljski dodatak nisam čula, a ni ne sećam se da smo bili uskraćeni. Kada smo dobili roditeljski dodatak za prvo dete to je bilo 2004 god. i on je iznosio 10.000,00 din, toliko smo i dobili. Sada drugi roditeljski dodatak dobijamo u jednakim mesečnim ratama dve godine. Mi ne uzimamo mesečno dodatak nego čekamo da se nakupi neka određena suma. Verovatno ćemo pri isteku roditeljskog dodatak u martu sledeće godine moći da uvidimo koliko je skinuto sa računa, ako je skinuto. Ali kako god da se desi mi majke ne možemo ništa da uradimo protiv toga, jer smo vezane da preko Poštanske Štedionice primamo taj novac, iako uopšte nisam njihov ljubitelj.
  Srdačan pozdrav i sretni predstojeći praznici!!!

 60. Poštovani,

  ja imam dvojno državljanstvo, državljanstvo Republike Srbije i državljanstvo Republike Slovenije. Interesuje me dali imam pravo na finansijsku pomoč (roditeljski dodatak) za prvo rođeno dete? Imam naneru da se porodim u Sloveniji a inače živim u Novom Sadu, muž ima slovenačko državljanstvo.
  Puno Vam hvala na odgovoru. Lepe praznike.
  Ana

 61. Draga Ana,
  Morali biste se detaljnije raspitati na ovu temu jer vam osim državljanstva treba i dokaz da ste prijavili dete u SUP Novi Sad, da imate vi i vaše dete prebivalište na teritoriji R Srbije, da vi ostvarujete pravo na socijalno i zdravstvenu zaštitu, tj. da ste ovde zaposleni (ili nekim drugim putem: prijavljeni u službi za zapošljavanje…). Ako imate sve te dokumente, bilo bi dobro da se bolje raspitate u Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu, ul Radnička 2. Izvinite što nisam baš bila u mogućnosti da vam bolje pomognem zbog vašeg specifičnog slučaja.
  Srdačan pozdrav i sretni predstojeći praznici!!!

 62. Drago Lazare,
  Ona ustanova koja vam je ukinula deciji dodatak najbolje ce znati zasto je to uradila. Mi niti znamo kolika su vasa primanja, ni na koliko clanova porodice se vasa ukupna primanja dele, niti vase stambeno stanje. Nikakve podatke nam niste rekli, samo ste postavili pitanje na koje mi nemamo odgovor. Bolje se raspitajte u ustanovi koja vam je i do sada delila deciji dodatak. Takodje vazi i za dodatno pitanje koje ste naknadno postavili.
  Srdacan pozdrav i sretni praznici!!!

 63. Postovana mamamaja,prvo zelim da Vam cestitam Novogodisnje i Bozicne praznike i da Vam se najiskrenije zahvalim sto nam pomazete dajuci nam ove vazne informacije.Ja sam student seste godine medicine,u sestom mesecu trudnoce sam.Zanima me da li mogu da se prijavim na biro kao nezaposlena,jer sam cula da studiranje nije vise prepreka za to i da li samo kao nezaposlena porodilja mogu da ostvarim pravo na pomoc grada Beograda za prvo dete(ovde sam i rodjena o zivim)ili to mogu iako sam student?Takodje mi nije jasno,da li je ta jednokratna pomoc grada Beograda isto sto i roditeljski dodatak?Izvinite na opsirnosti.Veliki pozdrav!

 64. Draga Sanja,
  Hvala vam na lepim rečima i verujte mi to je i cilj da se majke informišu na što bolji način. Prvo da vam odgovorim na poslednje pitanje. Jednokratna pomoć je u stvari roditeljski dodatak, koji ćete imati i za drugo dete a i za treće ako se tako budete odlučili. Ja sam sa prvim detetom zatrudnela na četvrtoj godini arhitekture i kad sam se udala suprug me je osigurao preko njegove firme na zdravstvenu zaštiti, tj zdravstvena knjižica mi je overavana preko njega i izdata preko njegove firme, njegova firma mi je bila osiguranik. Sa takvim statusom sam dobila pravo na roditeljski dodatak. Vi, da biste se prijavili na biro za zapošljavanje, morali biste dati neki dokaz da vi više ne studirate ili se prijaviti sa srednjom školom. Ako možete bilo bi vam lakše da se osigurate preko supruga ili ako još niste udati preko roditelja kao što ste do sada bili. Na taj način imate pravo na roditeljski dodatak. Ako je majka nezaposlena a ni ne studira onda one moraju biti prijavljene na biro za zapošljavanje. Vi imate drugih opcija, ili da se osigurate preko supruga ili roditelja. Državi je bitno da vi ostvarujete pravo na zdravstvenu zaštitu kod nas.
  Čestitam vam na budućoj bebi i želim vam puno sreće u privođenju studija kraju. Znajte da samo upornosti i istrajna i dobra organizacija će vas dovesti do diplome. Uz decu je sve mnogo lakše, bar su vam dobar motiv za dalje.
  Sretni praznici i srdačan pozdrav!!!

 65. Porodila sam se pre 7 dana ovo mi je prvo dete , inetersuje me posto sam ja prijavljena na vozdovcu a otac i dete na čukarici da li i ja moram da promenim adresu boravka ili ne radi podnosenja dokumentacije za roditeljski dodatak? hvala

 66. Draga Anice,
  Čestitam vam na bebi i na tome što ste postali majka. Ne bi trebalo da postoji problem što ste vi i vaš suprug na različitim adresama. Za podnošenje zahteva je bitno da vi neposredno brinete o detetu, da ste državljanin R Srbije i da ostvarujete pravo na zdravstvenu zaštitu, što vi to i imate. Ali da biste vi bili 100% sigurni neka se neko ili vi raspitate u ustanovi u kojoj podnosite zahtev.
  Srećno sa bebicom i srdačan pozdrav!!!

 67. Mamamajo, ne znam kome da se obratim,ali nadam se da sam na pravoj -adresi-)).Da li se trudnici koja je valsnik samostalne delatnosti-pausalac, redovno isplacuju bolovanja, i da li se zna koliko ta trudnica dobija trenutno nadoknadu…od cega zavisi taj iznos…?Hvalaaaaaa

 68. Draga Vanja,
  Čak i trudnice koje su vlasnik samostalne delatnosti imaju prava na porodiljski dodatak. On je u visini onog novčanog iznosa na koji ste vi sebe prijavili i na koji plaćate doprinose ili ako niste prijavili svoju platu dobijaćete prosečan republički dohodak koji je oko 15.000,00 din. Ne znam koju delatnost imate, ali da znate da vam radnje (firma…) ne može biti aktivna, dok god ste vi na porodiljskom ako ste vi vlasnik. Vaš žiro račun mora biti u stanju mirovanja za bilo koje druge uplate sem porodiljskog bolovanja, jer za državu se vi smatrate kao da mirujete da ste na porodiljskom i automatski je i radnja u stanju mirovanja. Za sve ovo raspitajte se jos detaljnije u nekom knjigovotstvenom birou da biste tačno znali kako da vam radnja nastavi rad ako ste vi na porodiljskom bolovanju.
  Nadam se da sam vam pomogla.
  Srdačan pozdrav!!

 69. Ne znam vise kome da se obratim za pomoc pa vas molim da mi koliko toliko pomognete svojim odgovorom. Od 3. jula 2006. sam zaposlena u doo miloscic do pre godinu dana sve je bilo ok a onda je firma upala u dugove i racun im je blokiran. Platu ne isplacuju vec godinu dana a doprinose nisu uplacivali od 2007, tako kazu u PIO. Ja sam u 9 mesecu trudnoce termin mi je 18 januar 2010, otvorila sam porodiljsko bolovanje pa me interesuje na koj nacin da to naplatim jer poslodavac to ne isplacuje. Napominjem da je moj suprug nezaposlen i da stvarno ne znam kako cemo da izdrzavamo to dete, moji roditelji nam pomazu ali radi samo moj otac tako da jedva imamo za osnovne stvari. Kome da se obratim za pomoc, inspekcija rada kaze da nema sanse da to naplatim. Molim vas pomozite nam……………

 70. Draga Irena,
  Jko mi je žao kada čujem ovakve priče, i ljuta sam na poslodavce jer su tako bahati i halavi. Praktično vi za našu državu ne radite od kad je vaš poslodavac prestao da vam uplaćuje doprinose a to je od 2007. god. Ako imate barem neki dokaz da ste radili do sada ili ako imate bar godinu staža, obratite se birou za zapošljavanje jer biste vi imali pravo na prosečan republički minimalac od 15.000,00 din narednih godinu dana, ako imate min godinu staža. Znači vi imate pravo na porodiljsko bolovanje ali nisam sigurna da li bi trebali biti ne zaposleni ako idete na biro. Probajte da se raspitate na birou za zapošljavanje koji će vam sve objasniti. Kako da izađete na kraj sa vašim poslodavcem vas ne mogu savetovati jer je to lično vaša stvar kako ćete naplatiti više od dve godine staža i doprinosa. Dakle probajte na birou.
  Želim vam puno sreće i da sve uzdržite uz sreću koja vam stiže
  Srdačan pozdrav!!!

 71. Hvala vam puno na odgovoru, imala bih jos jedno pitanje. Posto je moj suprug ne zaposlen a ja sam u radnom odnosu a plata se obracunava a ne isplacuje da li mi imamo prava na deciji dodatak ili neku materijalnu pomoc od drzavae. Izvinite sto sam malo dosadna sa ovim pitanjima i unapred vam puno hvala. Pozdrav, zelim vam srecnu i uspesnu Novu godinu

 72. Draga Irena,
  Odmah da vam kažem da niste nikako dosadni i da nikada ne pomislite tako nešto kada dolazite na moj blog i kada želite nešto da me pitate. Ja ću uvek biti raspoložena za vas i posavetovaću vas što god budem mogla, zato se nemojte ustručavati.
  Vi ćete imati pravo i na roditeljski dodatak i na dečiji dodatak. Roditeljski dodatak je u visini 26.663,00 din i to republički roditeljski dodatak a ako živite u Vojvodini dobićete još i novce iz pokrajinskog fonda 30.000,00 din. Moguće da neki gradovi dele još jedan deo roditeljskog dodatka kao što Novi Sad za prvo dete daje 15.000,00 din. To morate u vašoj opštini proveriti. Dečiji dodatak je mali ali će poslužiti i za njega morate podneti mnogo papira koje možete ovde naći http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=3905. Dečiji dodatak se deli do 19 god. deteta, dok se roditeljski dodatak isplaćuje za prvo detet ucelo.
  Srdačan pozdrav!!!

 73. Interesuje me da li drugo ili trece dete imaju neki poust za vrtic, i ako imaju da li je isti na nivou cele Srbije ili to varira od grada do grada. Inace sam iz Zajecara

 74. Imam dete od devet meseci,porodila sam se u inostranstvu i vratila sam se nazad u Srbiju.Interesuje me da li imam mogucnosti da se naknadno javim za deciji dodatak jer se jos vodim na trudnickom bolovanju i u stalnom radnom odnosu sam u Srbiji?
  Unapred zahvalna

 75. Draga Milice,
  Koliko ja imam informacija, drugo dete nema nikakvog popusta nigde. Ali za treće dete neke predškolske ustanove daju ili popust ili besplatno treće dete ide u vrtić. Za takvu informaciju se morate direktno obratiti ustanovi u kojoj je vaše dete. Pošto ste iz Zaječara ja za taj grad naželost nemam nikakvih informacija. Pitajte u vrtiću.
  Srdačan pozdrav!!!

 76. Draga Sunčice,
  Vi dečiji dodatak možete tražiti kad god mislite da vam on treba. Roditeljski dodatak se zatražuje u prva tri meseca života deteta, i posle za njega nemate mogućnosti ako niste podneli u roku zahtev. Što se dečijeg dodatka tiče, ako vi možete da pribavite sve papire koje država traži od vas, onda vi njega možete dobiti (zavisi od cenzusa, da li ga zadovoljavate a on je oko 7.000,00 po osobi domaćinstva). Bez obzira što ste vi na porodiljskom bolovanju ili što ste bili u inostranstvu, ako su vam papiri uredu slobodno zatražite dečiji dodatak.
  Srdačan pozdrav!!!

 77. radim od januara 2008g u privatnoj firmi „nollc solution“ posle godinu dana menja vlasnik ime firmu u „nollc group“ a zadrzava istu delatnost prodaju obuce,gde ja nastavljam da radim i potpisujem novi ugovor o radu na neodredjeno vreme. u medjuvremenu ostajem trudna sa drugim detetom i odlazim na bolovanje krajem septembra,a porodila sam se 21. novembra 2009, u oktobru iste godine vlasnik ponovo menja naziv firme u „acubo“koleginice su potpisale novi ugovor o radu a meni je ostao onaj sa starim nazivom. od avgusta meseca ja nisam primila ni jedan dinar za bolovanje ni za porodiljsko odsustvo,uredno sam poslala vlasniku svu potrebnu dokumentaciju doznake izvod iz knjige rodjenih, vise puta sam ih zvala rekli su mi da je racun u blokadi i da ne mogu da mi plate,knjizicu nisam mogla da overim jer nije mi uplaceno u socijalno. u decembru zatvaraju prodavnicu gde sam radila. pa Vas stoga molim za pomoc gde da idem,kome da se obratim za pomoc i novac,i da li moze da socijalno uplacuje meni direktno na racun da ne ide preko njih. unapred zahvalna

 78. Draga Ivana,
  Vama ako poslodavac nije redovno uplaćivao platu i doprinose, koje mu je posle država vraćala, dok ste bili na porodiljskom bolovanju, nemate odakle to sve da potražite tj. dobijete. Poslodavac je bio dužan da svaki mesec do 25. u mesecu uplati doprinose i proknjiži platu, koju mu država uplati narednog meseca, ako nema kašnjenja. Ako on to vama nije uplaćivao, verujte ne znam kako da vam pomognem. Strašno je to što vi niste jedina majka koja se porodila i tako prolazi sa našim ‘poslodavcima’ tj. privatnicima. U najgorem slučaju dešava se da poslodavci uplaćuju platu i doprinose, država im isplaćuje za porodilju platu a oni to ne daju majkama, i na taj način zarađuju preko njih. Žene se ne bune, nezadovoljne su, ali čuvaju to radno mesto. Predlažem vam da se obratite inspekciji rada da vam ona, ako može pomogne šta da radite, mada nisam mnogo optimistična. u svakom slučaju pokušajte.
  Srdačan pozdrav!!!

 79. posao i onako vise nemam jer firma je zatvorena,i nemam koje radno mesto da cuvam, mene trenutno zanima kako da ja primam novac sto mi sleduje .a i kako da se obratim inspekciji rada kad firma vise ne postoji. ja se izvinjavam ali nemam i ne znam kome vise da se obratim.

 80. Htela bi da mi pomognete ako mozete. Zanima me kako mogu da ostvarim pravo na deciji dodatak kao samohrana majka sa troje dece posta ja i bivsi suprug nismo ni bili vencani,jos uvek se vodimo na istoj adresi,u Beogradu,decu je priznao,a ne daje nista posto ne radi i nije na birou. Najmladje dete ima 4 meseca. I da li je tacno da trece dete prima deciji bez obzira na platu roditelja,i sta se u tom slucaju podnosi od dokumenata. Unapred Vam hvala.

 81. Draga Ivana,
  Za one mesece kada vam je bivša firma bila aktivna a nije uplaćivala doprinose ne znam kako možete to povratiti, jer našoj državi treba dokaz da ste vi mesečno imali uplate doprinosa i da ste bili zaposleni. Ako vaš poslodavac to nije radio onda ga bez obzira da li sada postoji ili ne inspekcija rada može kazniti ili vlasnika firme ako je to neko drugi. Ako sada imate rešenje da ste dobili otkaz, tj. da više ne radite, idite u biro za zapošljavanje. Tamo se prijavite i onda imate pravo da dobijate republički minimalac kao nadoknadu dok ste na porodiljskom bolovanju. Taj minimalac iznosi oko 15.000,00 din. Nije puno ali je nešto. Probajte tako da rešite vaš problem, ali morate imati neki dokaz da više niste zaposleni.
  Srdačan pozdrav!!!

 82. Draga Maja,
  Odmah da vam kažem da nije tačno da treće dete dobija dečiji dodatak bez obzira na platu i imovinsko stanje roditelja. Parametri za dobijanje dodatka su isti za svu decu. Vi treba da podnesete uz zahtev za dečiji dodatak sve papire koje vam traže u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu u Tiršovoj br. 1, pošto ste prijavljeni u Beogradu. Pravo na dečiji dodatak imate ako ne prelazite cenzus od 7.062,43 din po članu domaćinstva. Ovaj cenzus je određen za mesec decembar 2009. god. i poslednje tri plate koje prethode mesecu kada vi podnosite zahtev se dele na članove domaćinstva, tj njihov prosek, i ako je po članu domaćinstva vaša plata ispod cenzusa onda će vam odobriti dečiji dodatak. Pored zahteva treba da podnesete sledeće papire:
  1. fotokopije izvoda iz Matične knjige rođenih za svu decu u porodici;
  2. fotokopiju uverenja o državljanstvu Srbije za podnosioca zahteva;
  3. fotokopije ličnih karata odraslih članova zajedničkog domaćinstva (lica koja poseduju biometrijsku ličnu kartu dostavljaju original na uvid i očitavanje), a za decu fotokopije prijava prebivališta;
  4. fotokopiju overene zdravstvene knjižice za podnosioca zahteva;
  5. potvrdu o prihodima u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva za sve članove porodičnog domaćinstva (neto prihodi);
  6. potvrdu o katastarskim prihodima u prethodnoj godini za sve članove porodičnog domaćinstva (iz mesta rođenja i mesta prebivališta);
  7. poresko uverenje iz mesta prebivališta o imovinskom stanju domaćinstva;
  8. dokaz o nezaposlenosti (uverenje Republičkog fonda za tržište rada i fotokopija radne knjižice);
  9. školske potvrde za decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, odnosno potvrda nadležne zdravstvene ustanove o razlozima za neredovno školovanje;
  10.dokaze o činjenicama u vezi nepokretnosti, kao i stambenog prostora (izvod iz zemljišnjih knjiga – vlasnički list, ugovor o kupovini nepokretnosti, rešenje o porezu, uverenje Republičkog geodetskog zavoda, ugovor o korišćenju stana i dr.);
  11.fotokopiju kartice tekućeg računa.
  Možda će vam još tražiti i sledeće papire:
  1. akt o razvrstavanju za dete ometeno u razvoju;
  2. akt o produženju roditeljskog prava;
  3. dokazi na osnovu kojih se ostvaruje status samohranog roditelja (izvod iz matične knjige umrlih za drugog roditelja, presuda o razvodu braka, potvrda vojnog organa, potvrda kazneno-popravne ustanove);
  4. dokazi o starateljstvu, hraniteljstvu (akt nadležnog organa starateljstva).

  Srdačan pozdrav!!!

 83. POstovana,
  da li sve ovo mora da obavlja porodilja ili moze otac? Sta ako je muz prijavljen na jednoj a ja na drugoj adresi (u licnoj karti) a vezano za ono mesto prebivalista? Hvala unapred i srdacan pozdrav

 84. Draga Teodora,
  Najbolja stvar kod dobijanja ovih novaca je što vi sedite kod kuće sa bebom dok suprug ili neko drugi obavlja takve stvari za vas. Naravno da on sve to može da pribavi i podnese, jedino kada budete podizali, morali biste ili vi ići lično po novce ili biste morali dati punomoć suprugu da on to obavi. Nema nikakvih problema što ste na različitoj adresi, jer roditeljski dodatak dobijate vi, kao majka koja se neposredno brine o deci, a ne otac dece, pa nije bitno gde je on prijavljen.
  Srdačan pozdrav!!!

 85. Poštovana,
  zanima me koji iznos dobija nezaposlena majka u Beogradu za prvo dete. Informacije koje dobijam sa različitih strana su – različite.
  Naime, iz nekoliko izvora sam čula da je taj dodatak za nezaposlene majke 40.000, međutim u Tiršovoj se uz dokumentaciju ne podnosi nikakav „dokaz o nezaposlenosti“, što bi značilo da taj detalj i ne igra ulogu. i da razlike u iznosu, dakle, nema.
  Zvala sam Tiršovu, rečeno mi je da je dodatak oko 27.000 i da je on isti za sve, nebitno da li je majka zaposlena ili ne.
  Na sajtu bebac.com sam pronašla komentare nekih roditelja koji kažu da su dobili 40.000 od grada za prvo dete, a od opštine oko 27.000…
  Dakle, ništa mi nije jasno. Uskoro moram podneti dokumentaciju, a ne znam više gde i koga da pitam kako bih dobila tačnu informaciju. Razlika između 40 i 27 hiljada nije zanemarljiva, naročito kad je beba tu…
  Unapred hvala na odgovoru!
  Srdačan pozdrav!

 86. Draga Jelena,
  Za roditeljski dodatak postoje dva fonda, jedan je republički gde spadaju svi državljani R Srbije, a drugi je pokrajinski u koji spadaju samo stanovnici Vojvodine. Republički fond za prvo dete isplaćuje 27.135,90 dinara, dok pokrajinski fond za prvo dete isplaćuje 30.000,00 din. Svaki grad zasebno ima prava da pruži novčanu pomoć za prvo dete, tako Novi Sad deli za prvo dete 15.000,00 din. Na sajtu grada Beograda nisam našla da grad Beograd deli još neku novčanu pomoć, pored republičkog fonda. Pronašla sam podatke od 02. aprila 2009. god, da grad Beograd deli svim nezaposlenim majkama jednokratnu pomoć od 40.000,00 din i da uz zahtev treba da podnesete izvod iz matične knjige rođenih za dete i potvrda o nezaposlenosti. Ovaj zahtev se podnosi u Tiršovoj 1, ali svi ovi podaci nemaju mlađu potvrdu, tako da ne znam da li je i dalje ovo aktuelno. Treba da lično odete u Tiršovu i da se tamo raspitate.
  Na roditeljski dodatak imaju prava sve majke bez obzira da li su zaposlene ili ne, što ste i vi dobro videli. Takođe vi možete trašiti dečiji dodatak za prvo dete i materijalno obezbeđenje. Materijalno obezbeđenje (socijalnu pomoć) može da ostvari pojedinac, odnosno porodica, bez prihoda ili sa prihodima ispod nivoa socijalne sigurnosti uz ispunjenje dodatnih uslova koji se odnose na posedovanje imovine i njeno korišćenje, mogućnost izdržavanja od strane srodnika ili korišćenja prava na rad. Reč je o stalnoj novčanoj pomoći koja se isplaćuje redovno (mesečno). Papire koje treba z aovu vrstu pomoći da prikupite su sledeći:

  1. fotokopija lične karte;
  2. prijava prebivališta za decu, sa matičnim brojem;
  3. izvod iz Matične knjige rođenih za decu;
  4. izvod iz Matične knjige venčanih za supružnike, a koji nije stariji od 6 meseci;
  5. potvrda o ličnom dohotku zaposlenih članova porodice ili lica koja su po Zakonu o braku i porodičnim odnosima dužni da izdržavaju materijalno neobezbeđene 6. članove porodice, bez obzira da li žive u istom domaćinstvu;
  7. ček od penzije, potvrde o ostalim primanjima za sve članove porodice koji imaju primanja, kao i za davaoca izdržavanja koji žive van porodice;
  8. uverenje od Fonda za zapošljavanje za nezaposlene, radno sposobne članove porodice;
  9. uverenje za decu koja se nalaze na redovnom školovanju ili profesionalnom osposobljavanju;
  10. uverenje o zaduženju za prihode na koje se plaća porez;
  11. uverenje o posedovanju ili neposedovanju nepokretne imovine na teritoriji opštine prebivališta i mesta rođenja;
  12. izvod iz matične knjige umrlih;
  13. presuda o razvodu braka;
  14. presuda o izdržavanju koja nije starija od jedne godine;
  15. izjava dva svedoka o zajedničkom domaćinstvu;
  16. fotokopija radne knjižice (ime i radni staž);
  17. uverenje iz Geodetske uprave, 27. marta 43-45 (2 primerka).

  Verovatno vam neće biti potrebni svi navedeni dokumenti, ali eto ako ih možete pribaviti možete i zatražiti materijalno obezbeđenje. Visina materijalnog obezbeđenja je zа jednog člаnа pоrоdice iznosi 5.364,00 din., zа dva člаnа pоrоdice iznosi 7.369,00 din, zа tri člаnа pоrоdice iznosi 9.384,00 din.
  Srdačan pozdrav!!!

 87. Pozdrav

  Nadam se da cete mi pomoci. Trazila sam vec odgovor svuda po netu…

  Samostalna sam majka, imam 16 mesecno dete, i sad cekam drugo dete. Pre trudnoce sam bila nezaposlena, kao sto i sada.

  Interesuje me, kakvu novcanu pomoc mogu dobiti, posto nemam apsolutno nikakvu zaradu, odnosno dobijem decji dodatak na prvo dete. Raspitala sam se medju poznanicima, pa su rekli da imam pravo na decji i roditeljski dodatak, kao i na socijalni pomoc. Zanima me, dali zaista imam pravo na to, ili na bilo kakvu pomoc, i koji su sad iznosi, koliko bi dobila mesecno?

  I jos jedno pitanje: Dali je vazno zarada moje majke ili brata, s kojima sam prijavljena na jedno mesto? Inace, dete je na moje ime.

  Unapred hvala na odgovoru, i srdacan pozdrav.

 88. Draga Tijana,
  Bez obzira da li ste nezaposlena majka vama sleduje roditeljski dodatak za drugo dete (tačan iznos se nalazi u našem članku), takođe imate prava na dečiji dodatak a ako ga dobijate za prvo sigurno ćete i zadrugo. Visinu dečijeg dodatka znate pošto je ona ista za svako dete. Postoji još jedna pomoć za materijalno obezbeđenje (socijalnu pomoć) porodica bez prihoda ili sa minimalnim prihodima koji ne prelaze cenzus. Ja bih vas molila, ako vam nije teško da pogledate moj odgovor koji sam neposredno pre vas uputila Jeleni (tačnije 19.01.), u kome sam navela šta vam sve treba od papira za materijalno obezbeđenje i koje su visine po članovima porodice. Podaci su preuzeti sa sajta ministarstva za rad i socijalnu politiku kao i sa sajta Grada Beograda. Da li se računaju i vaša majka i brat u članove domaćinstva ne znam da vam kažem, takve podatke ćete videti po papirima koje treba da prikupite ili se lično raspitajte u ustanovi u kojoj ćete predavati zahteve.
  Srdačan pozdrav!!!

 89. Postovani,
  Ja i supruga smo u braku 5 meseci, dobili smo sina 10. januara. Supruga trenutno ima crnogorsko drzavljanstvo ali je podnela zahtev i dobila privremeno prebivaliste na teritoriji Srbije koje se obnavlja naredne 3 godine do sticanja prava na drzavljanstvo R.Srbije. Ja sam drzavljanin R.Srbije, i u radnom sam odnosu na odredjeno vreme koje istice krajem februara. Ona je trenutno zdravstveno osigurana preko mene. Interesuje me da li imamo pravo na roditeljski dodatak za prvo dete i deciji dodatak, a posto se ja vodim od marta kao nezaposleno lice da li imamo prava na socijalnu pomoc…Unapred zahvaljujem na odgovoru.

 90. Dragi Borko,
  Roditeljski dodatak se deli majkama i on kao podnosilac zahteva mora imati državljanstvo R Srbije. Tako da mislim da na roditeljski dodatak nećete imati pravo, ali takođe mislim da vas ništa neće koštati da pokušate da ga ishodujete sa papirima koje imate umesto državljanstva. Pa ako dobijete super. Dečiji dodatak treba da podnesete vi i vi kao podnosilac zahteva treba da priložite državljanstvo R Srbije, a ostali članovi domaćinstva (u vašem slučaju vaša supruga) trebala bi imati ličnu kartu, što ne znam da li je ima, jer i za izradu lične karte treba državljanstvo R Srbije. Vi u svakom slučaju probajte sa oba zahteva pa ćete videti, možda će vam za dečiji dodatak tražiti još neke dodatne papire, pa vam na kraju odobre dodatak. Dečiji dodatak uvek možete zatražiti kad hoćete i za njega nema rok za podnošenje, kao za roditeljski dodatak od 3 meseca. Ako vas sada odbiju za dečiji dodatak uvek ga možete kada vaša supruga sredi adekvatne papire ponovo zatražiti.
  Srdačan pozdrav!!!

 91. Hvala vam puno na odgovoru mnogo ste nam pomogli, imam samo jos jedno pitanje vezano za deciji dodatak: Kada supruga dobije drzavljanstvo i podnese zahtev za deciji dodatak, da li dobija deciji dodatak i za predhodne mesece ili samo od datuma podnosenja zahteva.
  Hvala unapred.

 92. Dragi Borko,
  Dečiji dodatak ćete doboti od onog meseca u kom budete podnosili zahtev, i ništa ranije ili retroaktivno. On se takođe dele svaki mesec do navršenih 19 godina deteta za prvo, drugo, treće i četvrto dete, sva ostala deca nemaju prava na dečiji dodatak. On uopšte nije veliki i visina mu je nešto manja od 2000 din., ali u mnogim situacijama dobro dodje. Takođe svaka tri meseca će od vas tražiti da dostavljate određene dokumente kao dokaz da vam se finansijska moć nije povećala, tj tražiće od vas da svaka tri meseca podnosite dokaz da ne prelazite cenzus. Ako vi i vaša supruga planirate još dece onda vam preporučujem da prvo vaša supruga sredi državljanstvo, jer roditeljski dodatak je ipak mnogo veći od dečijeg, ali je kratkotrajan. Još vam preporučujem da pročitate pitanja i moje odgovore na ovoj stranici jer tu sam savetovala jednu majku da zatraži i socijalnu pomoć u vidu materijalnog obezbeđenja. U tom odgovoru (od pre par dana) sam joj navela šta je materijalno obezbeđenje porodice, ko ima pravo na njega, koliko iznosi čak i šta sve od papira treba. Pa ako se pronađete i tu onda i to zatražite. Šta god vam bude bilo nejasno ili želite da me pitate bilo o finansiskoj pomoći ili oko bebe slobodno mi se obratite.
  Srdačan pozdrav!!!

 93. Ja bih zamolila za pomoc ako je to moguce. Dobila sam resenje na kucnu adresu da mi se priznaje pravo na roditeljski dodatak ali mi nigde ne pise gde ce to biti uplaceno. Kada sam podnosila dokumenta receno mi je da ce mi racun kod Postanske stedionice biti otvoren po automatizmu jer ga ja nisam imala tamo nego kod Raiffeisena, ali na resenju stoji samo da ce biti isplacivano preko Postanske. Zanima me sta ja sad treba dalje da radim. Da li da idem i da otvorim racun ili je to vec uradjeno? I stavljena mi je neka napomena ispod toga gde pise racun na resenju 99203. Unapred hvala

 94. Kako mogu da naplatim porodiljsko odsustvo za zadnjih cetiri meseca,pri cemu mi poslodavac(suprug)nije uplatio samodoprinose,jer je u blokadi i u fazi je zatvaranja radnje.Trgovinska radnja je u pitanju.Da li bi on mogao kao fizicko lice da mi uplati plate i doprinose pa da mu drzava nadoknadi.Da li imam nacina i po zatvaranju radnje da to naplatim?
  Hvala unapred.

 95. Draga Dragana,
  Vaša obaveza sada, kada ste dobili rešenje za dobijanje roditeljskog dodatka, da odete u glavnu Poštansku Štedionicu u vašem Gradu sa rešenjem koje ste dobili i ličnom kartom. Ništa više vi ne trebate da radite. Oni imaju napravljen vaš račun i svaki put kada dižete roditeljski dodatak (ako vam je drugo, treće…dete pa se on isplaćuje u više rata) morate doći sa rešenjem i ličnom kartom. I to je to, ništa više vam nije potrebno, ali morate vi lično doći ili ako ne možete možete dati punomoć suprugu ili nekom drugom da vam diže roditeljski dodatak. Čestitam na bebi i uživajte.
  Srdačan pozdrav!!!

 96. Draga Biljo,
  Iskreno da vam kažem nemam informacije o tome da li naša država isplaćuje zaostatke porodiljskog odsustva ako poslodavci nisu uplaćivali doprinose na vreme. Mislim da vam više može pomoći neki knjigovođa po ovom pitanju, a ako ga vaš suprug ima onda se tamo raspitajte za savet. Po zatvaranju radnje, vi možete da dobijete rešenje da ste dobili otkaz, da se prijavite na biro za zapošljavanje pa vam preko biro država može isplaćivati ostatak porodiljskog odsustva ali samo u visini prosečnog republičkog dohotka ili minimalca (nisam sigurna, znam samo da je suma oko 15.000,00 din). Pošto verovatno postoji više varijanti kako da naplatite prthodno bolovanje mislim da je ipak bolje da se raspitate u knjigovodstvenom birou, koji će vas bolje usmeriti.
  Srdačan pozdrav!!!

 97. Postovana Dragana,
  Moje iskustvo govori da je sve moguce obaviti sa resenjem i licnom kartom u bilo kojoj posti. Kako roditeljski dodatak dizem u ratama za svaki sledeci put mi je potrebno samo da upisem broj racuna na obrascu i ponesem l.k, a resenje vise i ne nosim sa sobom. Jednom prilikom su mi novac dali samo uz licnu kartu. Svodi se na to da sve zavisi od sluzbenika u posti. Srecom, prema majkama su i dalje ljubazni.
  Srdacan pozdrav!

 98. ja sam podnela zahtev za roditeljski dodatak posle isteka roka,jer mi postar nije doneo resenje na vreme,pa sam se zalila vrhovnom sudu posle toga,i sad me interesuje ima li neke sanse da ja dobijem to

 99. molim vas,da mi odgovorite ako je moguce sto pre,da znam mogu li cemu da se nadam,jer je proslo 8 meseci odkad sam se zalila vrhovnom sudu,i sve vise gubim nadu da od toga svega nece biti nista

 100. Draga Vesna,
  Nisam vas shvatila, kakvo rešenje je prvo morao poštar da vam donese da biste vi posle toga podneli zahtev za roditeljski dodatak. Koliko ja znam vi posle rođenja deteta podnosite zahtev za roditeljskim dodatkom, sa vašim državljanstvom, prijavom deteta, dokazom da se neposredno brinete o detetu…. i drugim papirima, pa tek onda na vašu adresu dobijate rešenje da vam je odobren roditeljski dodatak. Sa tim rešenjem i ličnom kartom možete podići roditeljski dodatak u glavnoj ekspozituri Poštanske Štedionice u vašem gradu. Podnošenje zahteva sa svim papirima mora biti u roku od tri meseca od dana kada se beba rodila, a rešenje uvek stigne kasnije, a sve u zavisnosti kada ste vi podneli papire. Ne znam šta da vam odgovorim jer ne znam koje rešenje je trebao poštar da vam donese da biste vi podneli zahtev i time zakasnili sa podnošenjem. Ako ste u mogućnosti, molila bih vas da mi malo detaljnije opišete vašu situaciju, koje rešenje je poštar kasnije doneo, kada ste vi za to rešenje (koje je kasnilo) podneli zahtev, pa kada ste podneli zahtev za roditeljski dodataka….. Rado ću vam odgovoriti ali sa ove tačke gledišta imam nepotpune informacije za bilo kakav odgovor.
  Srdačan pozdrav!!!

 101. Opet ja mozda sam malo dosadna,ali vi ste mi jedina nada.Pa,da krenem ispocetka,ja sam podnela sve papire pre roka i na kraju su mi rekli u Crvenom krstu,da ce me zvati da dam izjavu da brinem o detetu.Navodno su me zvali,i slali to resenje ali meni nista nije stizalo,i postar je vracao.zadnji put kad su me zvali,ja sam otisla i oni su mi navodno u Crvenom krstu pokazali da je resenje vracano,napisali su mi tu izjavu,i rekli su mi da odnesem to sve u opstinu.Kad sam otisla tamo,oni su mi rekli da je prosao rok,i da ce poslati zahtev u Beograd,ali ne veruju da ce biti nesto,znaci ja sam zbog te izjave,koju sam cekala,zakasnila.Onda sam pisala zalbu Vrhovnom sudu,pre 8 meseci,i jos cekam odgovor,mada sam izgubila svaku nadu.Nadam se da sam vam sad sve pojasnila,i da ce te mi koliko toliko pomoci.Unapred zahvalna.Veliki pozdrav za vas.

 102. Draga Vesna,
  Mislim da vam neće Vrhovni sud uvažiti vašu molbu, ali ko zna možda vam se posreći. Trebali biste se sada obratiti poštaru kojeg je mrzelo da vam pokuca na vrata, i da vam on otplati nadoknadu u visini roditeljskog dodatka. Vama ništa ne preostaje nego da se ili direktno raspitujete u vrhovnom sudu u vezi vašeg slučaja ili da čekate, što i nije neko posebno rešenje. Pošto sam ja iz Novog Sada, ovde se papir da se neposredno brinu majke o detetu vadi u većoj ambulanti a ne u crvenom krstu, i on se dobija odmah na licu mesta. Čak može i suprug da izvadi tu potvrdu. Taj postupak da vi čekate rešenje od Crvenog krsta je bezveze i verovatno niste jedina majka koja je tako završila, sa nekim vrednim poštarom u smeni. Žap mije što nemam boljih informacija za vas, i nadam se da ćete ipak dobiti ono što vam sleduje.
  Srdačan pozdrav!!!

 103. Postovana,

  ja samo zelim da iskazem svoje divljenje Vasem strpljenju i predusretljivosti.

  Sve sto me je interesovalo, saznala sam iz Vasih odgovora drugima.

  lep pozdrav,
  Tanja

 104. Draga Tanja Kukobat,
  Hvala Vam na divnim rečima. Zbog toga što mislite Vi i druge majke ja imam volje da i dalje održava komunikaciju sa vama. Puno vam hvala, i naravno ako nekada ne budete našli odgovor na vaše pitanje očekujem da ćete mi se obratiti.
  Srdačan pozdrav!!!

 105. Postovana,
  molim Vas za resenje moje nedoumice vezano za roditeljski dodatak. Suprug je sa teritorije Beograd. Ja jos uvek nisam promenila podatke u licnoj karti i prebivaliste mi je u Sapcu. Dete je rodjeno u Beogradu i prijavljeno na teritoriji Beograd, adresa kao u ocevoj licnoj karti. Ta adresa je upisana i na detetovom izvodu iz knjige rodjenih. Recite mi gde bih ja trebala da podnesem zahtev, ako uopste imam pravo jer sam zaposlena?
  Srdacan pozdrav,
  Svetlana

 106. Rodila sam drugo dete, inače iz Kruševca sam.Prilikom predaje dokumentacije za roditeljski dodatak uzeli su mi prijave prebivališta z aoba deteta i to originale iako ovde piše da trebaju kopije.Zašto?Znači kada mi to bude ponovo trebalo ja moram ponovo da platim?Ima li izgleda da se ove ustanove povežu jer su u tri ustanove tražili dokaze o državljanstvu(ne starije od 6 meseci?!), rodni list, itd.Da li je stvarno potrebno svima dati potvrdu o tome?Pa zar kad jednom to dokažeš u opštini prilikom prijave deteta nije dovoljno, uostalom sve to lepo piše u izvodu rođenih?
  Hvala

 107. Draga Svetlana,
  Bez obzira da li ste zaposleni ili ne imate pravo na roditeljski dodatak. Podnesite zahtev u Beogradu, i zatražite tamo od nadležnih ustanova uverenje da se neposredno vi brinete za dete. Pošto biste trebali predati i vaše prebivalište, koje je iz drugog grada od vašeg deteta i supruga, nadam se da to neće biti problem. Ipak za svaki slučaj proverite u opštini gde predajete zahtev da li će to biti problem. Ja se iskreno nadam da neće ali trebali biste proveriti.
  Srdačan pozdrav!!!

 108. Draga Kaća,
  Naša administracija je takv, napravljena da nam uzme što više novaca i da nam zakomplikuju život. I ja sam se uvek pitala ako za bilo šta treba da podnesete ličnu kartu i državljanstve, recimo, šta će državljanstvo uz ličnu kartu jer je nebiste dobili da niste državljani naše države, i tako more nekih gluposti. Ja vam ne mogu tu nikako pomoći, kako oni odrede tako moramo raditi. Tešite se da ćete pored svih tih papira dobiti roditeljski dodatak.
  Srdačan pozdrav!!!

 109. Hvala na razumevanju i podršci.Ali ostalo je nerazjašnjeno, da li je potrebna KOPIJA ili ORIGINAL prebivališta za decu prilikom predaje dokumentacije?
  Još jednom hvala!

 110. Draga Kaća,
  Ako su vam uzeli originale onda oni verovatno smatraju da im je to potrebnije nego kopije, što podrazumeva da kada budete opet trebali podnositi dokaz o prebivalištu da ćete morati ponovo da ih vadite i naravno plaćate. Mislim da je to stvar službenika i opštine, a ne pravog stanja onoga šta im treba stvarno. Mislim da smo sada razjasnili vaše pitanje.
  Srdačan pozdrav!!!

 111. Pozdrav svima,

  Supruga i ja imamo drzavljanstvo Srbije i prebivaliste u Beogradu. Cerkica je rodjena Francuskoj,pre dva meseca, da li imamo pravo na roditeljski dodatak , oboje smo neazaposleni.
  U osnovi imamo pravo , samo me zanima da li je problem sto je dete rodjeno u FR?

 112. Dragi Miloše,
  Pravo na roditeljski dodatak imate samo ako ste čerku prijavili i u našoj Državi. Znači ako ona ima mesto prebivališta u Beogradu gde i vi. Ako ste to obavili onda nema nikakvih problema. Ne zaboravite da je rok za podnošenje zahteva za roditeljski dodatak tri meseca od dana rođenje vaše ćerke.
  Sretno sa bebom i srdačan pozdrav!!!

 113. Devojka mi se poradja za 3 meseca. Planiramo da se vencamo u aprilu. Culi smo da mora da prodje 3 meseca od vencanja do rodjenja da bi mogli regularno da prijavimo dete u suprotnom cu morati da ga priznajem i da placam neke takse ili sta vec (OKO 50,000.00DIN). Da li postoji takvo ogranicenje – odnosno uslov? Moramo li placati nesto i priznavati ga sudski?

  Pozdrav,
  Vlada

 114. Za prijavu deteta kod matičara treba vam i venčani list ( što ovde nije navedeno ). Čisto da ne morate ići dva puta kao što sam ja morao, a redovi su kilometarski.

 115. Dragi Simo,
  Hvala vam na informaciji. I to mnogo znači da se ne moramo vraćati po venčani list.
  Srdačan pozdrav!!!

 116. Dragi Vlado,
  Nemam nikakvih informacija da treba da prođe 3 meseca od venčanja do rođenja deteta da bi se regularno prijavio. U svakom slučaju kada se budete raspitivali u supu u svojoj opštini vodite računa da rok za podnošenje zahteva za roditeljski dodatak traje tri meseca od rođenja deteta. Pazite da zbog prijave deteta ne izgubite pravo na roditeljski dodatak. Žao mi je što vam nisam mogla bolje pomoći. Sretno sa bebom.
  Srdačan pozdrav!!!

 117. Pozdrav!

  Moja supruga nosi blizance, radi u Pancevu, gde i namerava da se porodi, Prebivaliste joj je prijavljeno u Beogradu. Ukoliko bi promenila prebivaliste i prijavila se u Pancevu da li bi ostvarila dodatak od 400000 din?
  Nakom porodjaja bi se vratili u Beograd,

  Unapred hvala.

 118. Supruga je student, nije zaposlena. dobili smo prvo dete. čuo sam da nezaposlene majke imaju pravo na još neki dodatak u iznosu od 50.000 din koji dodeljuje grad beograd, pa me zanima da li imate ikakve podatke i informacije o tome koje bi mi preneli. supruga je prijavljena u bg od avgusta 2009e. unapred zahvalan.

 119. Poštovana, imam jedno dete a supruga mi čeka blizance tj. 2 i 3 dete pa sam hteo da Vas pitam koja je visina nadoknade tačnije roditeljskog dodatka za 2 i 3 dete (blizance)u Novom Sadu?
  Koliko sam razumeo isplata za drugo dete je 4.127,72 dinara mesečno a za treće 7.429,55 dinara mesečno i plus 400.000 za blizance koja se isplaćuje iscela?!A još (ako sam dobro razumeo) i 15.000 dinara za majke koje zive na teritoriji grada Novog Sada.
  Dali mi mozete reći koje su tačne informacije?
  Takodje supruga je apsolvent i prijavljena je na birou, i dali je to neka otežavajuća okolnost?
  Ja sam završio studije i trenutno sam na civilnom služenju vojnog roka ali mi do porođaja to ističe.Oboje smo prijavljeni u Novom Sadu i državljani smo ove Republike.

 120. Dragi Slave,
  Vama prirpada roditeljski dodatak za drugo i treće dete, tačno onako kako ste naveli u 24 rate i 400.000 dinara za blizance od pokrajinskog fonda. 15.000 din dobijaju majke koje žive na teritoriji Novog Sada ali samo za prvo dete što kod vas nije slučaj. Tih 15.000 din deli Grad Novi Sad za prvu rođenu decu u porodici. Takođe imate dobru informaciju da će vam 400.000 din isplatiti odjedanput. To što vam je supruga na biro u apsolvent za sada nema mnogo značaja, jedino je dobro što ćete imati sve kompletne papire za podnošenje roditeljskog dodatka. Visina roditeljskog dodatka se razlikuje od ostalih delova države samo kod prvog deteta jer za prvo dete osim države dobijete novce i od pokrajine i od grada. Sva ostala deca imaju isti tretman tj. istu visinu roditeljskog dodatka.
  Sretno sa klincima
  Srdačan pozdrav!!!

 121. Dragi Vladimire,
  Za nadoknadu za nezaposlene majke koju daje Grad Beograd nisam sigurna da je to i dalje aktuelno, ali vrlo je moguće. Taj iznos je 40.000 din bar su toliko isplaćivali kada se ta akcija pojavila. Da li se iznos podizao ili ne i da li je i dalje to aktuelno ne znam. Morali biste se raspitati u vašoj opštini ili tamo gde budete podnosili zahtev za roditeljski dodatak.
  Srdačan pozdrav!!!

 122. Dragi Nale,
  Definitivno vaša supruga bi dobila tih 400.000 da je prijavljena u Pančevu, jer taj novac dobijate od pokrajinskog fonda. Prijavite je u Pančevu pošto će se tamo i poroditi, da bi ostvarila pravo na pomoć o pokrajine.
  Srdačan pozdrav!!!

 123. Postovana,

  ja zivim i radim u Kacu, selu pored Novog Sada, gde sam i prijavljena. Imam nameru da se porodim u Beogradu, posto tamo imam prijatelja ginekologa. Nosim blizance, Moje pitanje je daj li bi porodjajem u Beogradu izgubila pravo na pokrajinski rodjiteljski dodatak od 460000 din?
  Osim toga nisam u braku, da li i to menja stvar?

  Pozdrav
  Aleksandra,

 124. Draga Aleksandra,
  Pokrajinski dodatak za blizance je 400.000 din, i on se daje majkama koje imaju prebivalište na teritoriji Vojvodine. Mislim da biste tako mogli uraditi stim da decu prijavite u vašoj opštini. Trebali biste se detaljnije o tome raspitati u pokrajinskom sekretarijatu, za svaki slučaj, jer se radi o velikoj sumi novaca koju ne treba izgubiti. Bračno stanje ne utiče na dodelu dodatka.
  Srdačan pozdrav!!!

 125. Postovani,
  moje pitanje je vezano za odsustvovanje sa rada radi posebne nege deteta. Naime, imam prevremeno rodjene blizance, koji su stari dve godine i sedam meseci. Nakon porodiljskog odsustva, zbog potrebe za vezbama uspela sam da ostvarim pravo na odsustvovanje sa rada do njihove druge godine zivota. Nakon toga su deca krenula u vrtic i ja da radim. Medjtim, na kontroli u Sokobanjskoj (odveli smo dete zbog nestabilnog hoda, prvi put-do tada su bili u Zavodu) doktorka mi je preporucila da trazim odsustvovanje i zacudila se sto radim jer, prema nalazima i papirima, imam pravo na odsustvovanje do pete godine zivota dece. Naravno, preporucene su i vezbe. Nije mi jasno, kakvo ja pravo tacno imam. Vezbe ne bi bile svakog dana, vec nekoliko puta nedeljno. Da li mogu da trazim odsustvovanje sa posla samo tim radnim danima, ili npr. rad samo polovinu radnog vremena. Ne znam koja bi opcija bila najbolja za mene i decu, jer je evidentno da cemo ponovo krenuti sa intenzivnijim vezbama.
  Takodje me zanima da li ce deca imati pravo na vrtic u slucaju mog odustvovanja sa posla, jer su se doktori veoma pohvalno izrazili povodom njihovog boravka u vrticu i socijalizacije. I zanima me koliku bih mogla da ocekujem zaradu u slucajevima odsustva s posla. Da li 100% ili samo 65%.

 126. Zelim da pitam u vezi novog zakona za zaposlene porodilje,koje imaju primanja po clanu porodice 10000 dinara,trebalo bi da dobiju 25000 jednokratnu pomoc drzave.Ali nigde ne mogu da nadjem zakon da vidim od kada vazi i kako se predaje dokumentacija.Gradonacelnik je izjavio da na to imaju pravo porodilje koje su se porodile od 01.01.2010.ali zaposleni u Tirsovoj u socijalnom su vrlo neljubazne i ne zele da odgovore.

 127. Draga Jelena,
  Odgovor na vaše pitanje morate potražiti kod vašeg pedijatra ili u socijalnoj službi. Oni će tačno znati koliku zaradu možete ostvarivati ako odete na bolovanje, takođe da li možete uzeti samo nekoliko dana nedeljno ili polaradnog vremena. Sve to vam u socijalnoj službi mogu bolje objasniti i tačnije.
  Srdačan pozdrav!!!

 128. Draga Lidija,
  Nažalost ni ja vam neću biti od koristi, bar neću biti neljubazna. Za sve što se novo usvoji, zakoni, odredbe… treba dosta vremena da se realizuje od strane službenika koji to treba da sporvode. Budite uporni, jer vam jedino službenici u Tiršovoj mogu dati odgovor.
  Srdačan pozdrav!!!

 129. Da li mi mozete reci sta je sve potrebno od dokumentacije da predam u Centar za socijalni rad da bi dobila uverenje Centra da neposredno brinem o detetu. zivim na Opstini Zemun.
  Hvala

 130. Draga Majo,

  Na pocetku sam trudnoce. Prijavljena sam u Vojvodini, al radim u Beogradu. Trudnocu mi vodi privatnik iz Beograda i volela da mi se dete rodi u Beogradu, tj. da se porodim u Beogradu. Da li je moguce dobiti uput iz Vojvodine za porodjaj u Srbiji? Cula sam da prave probleme???

  Spremna sam cak i da platim porodjaj, ali ne u privatnoj ordinaciji.

  Unapred hvala.

 131. Postovani,
  Zaposlena sam u jednoj Grckoj firmi, koja ima direktora Srbina vec godinu i osam meseci. Na trudnickom sam vec 5. meseci, a trenutno sam u 8. mesecu trudnoce. Od januara meseca nisam primila platu, niti su nam uplacivani doprinosi!!!!! Pritom moje trudnicko zvanicno tece od januara i ti papiri nisu predati nigde vec sto je i dalje u firmi. Interesuje me da li cu moci da ostavrim ikakvu novcanu naknadu i kolika ce ona biti kada se budem porodila? Osnovica moje plate koju dobijam na racun je nekih 52.000,00. Ali me interesuje da li ista mogu da dobijem s obzirom na cinjenicu da platu verovatno ni do porodjaja necu primiti i kolika bi ta naknada bila?

  Unapred veliko hvala!
  Srdacan pozdrav,
  Ana Jevtic

 132. Samo da dodam malu ispravki – ja sam zaposlena vec godinu i osam meseci, a firma radi nesto vise od 5. godina! Sta ce biti sa firmom neizvesno je, ali se po svemu sudeci ne firmi ne pise dobro, samo sto se ne zna kada ce se citava stvar reiti!

 133. Draga Jasmina,
  Ne znam kako funkcioniše to u vašoj opštini, ali recimo ja sam iz Novog Sada i pre par nedelja smo podnosili zahtev za roditeljski dodatak za naše treće dete. U Centru za socijalni rad suprug je predao izvode iz matičnih knjiga rođenih i prijave prebivališta za svu decu. Nisam sigurna da li je taj postupak jednak za sve opštine u Srbiji.
  Srdačan pozdrav!!!

 134. Draga Ivana,
  MIslim da je to ravno nemogućoj misiji, ali pokušajte. Ja nisam mogla dobiti uput za pregled u Novosadskom porodilištu, jer doktorka nije htela da mi ga izda. Probajte možda da odete u bilo koju ambulantu u Beogradu i da se raspitate da li možete tamo sa nekim ginekologom potpisati ugovor da vam vodi trudnoću. Ako to uspete onda će vam on moći izdati uput za porođaj.
  Sretno sa trudnoćom.
  Srdačan pozdrav!!!

 135. Draga Ana,
  Da biste mogli da od države dobijate platu koju ste zarađivali prethodnih 12 meseci, potrebno je da vaš poslodavac uplaćuje redovno doprinose, što znači da vam teče staž. Ako se to ne odvija, vi tu platu koju ste imali ne možete dobijati, jer u principu vi za državu niste zaposleni, jer vam se ne uplaćuju doprinosi. Takođe ako vaš poslodavac nije predao papire kojim vi idete na bolovanje, ni onda nemožete ostvarivati vaše zakonsko pravo za trudničkim bolovanjem a kasnije porodiljskim. Da biste nešto dobijali od države narednih godinu dana, morate biti ne zaposleni, pa da se prijavite na biro za zapošljavanje. Tek onda imate pravo na prosečan lični dohodak u državi a ne na vašu platu koju ste zarađivali. Malo je bezveze ali je, nažalost tako. Takođe može nea druga firma da vas preuzme tj zaposli, pa da uplati zaostatak doprinosa, i onda biste dobijali svoju platu. Naravno to podrazumeva da više ne radite u sadašnjoj firmi, i da vas taj neko drugi hoće zaposliti kao trudnicu kojoj uskoro predstoji porodiljsko bolovanje, tj odsustvovanje od posla na godinu dana.
  To su vam sve mogućnosti, kombinacije, i varijante kako da iskoristite ono što možete. Sretno sa trudnoćom i porođajem.
  Srdačan pozdrav!!!

 136. Firma je počela sa radom u maju 2009.godine. Ja sam zaposlena u firmi od prvog dana ali sam prijavljena od avgusta 2009. godine ( jedina zaposlena ). Na bolovanju ( održavanju trudnoće ) sam od novembra 2009. godine. Porodiljsko mi je otvoreno 14. januara, a termin je bio 11. februara. Porodila sam se 19. februara. Interesuje me kolika bi trebala biti moja primanja sa obzirom da firma nije ni postojala godinu dana u nazad pre otvaranja bolovanja ( sa obzirom da se uzima prosek zadnjih godinu dana koliko sam čula ) ?

 137. Draga Sima,
  Mislim da će vam uzimati prosek od onog dana od kada vam firma radi. Nemam tačan odgovor na vaše pitanje. Mislim da vam više može pomoći vaš knjigovodstveni biro koji vam obrađuje papire firme. Probajte kod njih da se bolje raspitate.
  Srdačan pozdrav!!!

 138. Postovana Majo,
  Veliko hvala na iscrpnom i brzom odgovoru, mnogo je pomogao!

  Srdacan pozdrav,
  Ana Jevtic

 139. Zahvaljujem na odgovoru… U medjuvremenu sam saznala sta je potrebno, evo spiska mozda nekome ubrza postupak (naglasavam da je ovo za opstinu Zemun):
  Zahtev na obrascu (dobijate u centru)
  Fotokopija izvoda iz MKR za decu
  fotokopije LK oba roditelja
  fotokopije prijave prebivalista za decu
  fotokopije izvoda iz maticne knjige vencanih (izvod iz MKR ukoliko je vanbracna zajednica)

 140. hoce neko da mi kaze sta me sve sleduje,y=zivim u somboru privatno stanujem,nisam vencana sad treba da se porodim,prvo ce mi biti dete pa jel me nesto sleduje decji roditeljski i sl ja pojma nemam sta je to ako neko moze da mi pojasni molim vas da mi javi na mastirn@hotmail.com

 141. i ako nesto znaci zdravstvenu knjizicu sam overila zato sto sam trudna pa neznam dali to ima neke veze jer nisam mogla overiti preko roditelja jer sam napustil 3 godinu skole zbog trudnoce,stanujem privatno ne radim nigde i nisam na biro prijavljena

 142. Draga Maja,
  Vi imate pravo na roditeljski dodatak za prvo dete, za njega vam treba između ostalog overena zdravstvena knjižica. Takođe imate pravo na dečiji dodatak ali za njega biste se trebali prijaviti na biro za zapošljavanje, da bi vam oni dali uverenje da ste ne zaposleni. Pre nego što se prijavite na biro proverite da li može vaša škola da vam izda uverenje da ste ne zaposleni jer ste učenik. Mislim da biste, kod prijavljivanja na biro, morali napustiti školu, mada se nadam da to niste uradili trajno. To je sve što vam sleduje kao porodilji. Roditeljski dodatak je u vidu jednokratne pomoći, dok dečiji dodatak, ako vam odobre, dobijate do navršenih detetovih 19 god.
  Srdačan pozdrav!!!

 143. Naravno, pod taj roditeljski dodatak sam mislila i pokrajinski za prvo dete i republički. Ne znam da li vaš grad daje još neku pomoć kao recimo Novi Sad, to morate proveriti u svojoj opštini.
  Srdačan pozdrav!!!

 144. dobar dan evo i ja da postavim jedno pitanje-dali za prvo dete-da bi dobilo sva tri dodatka treba tri zahteva i gde se oni predaju

 145. Draga Ena,
  Mislim da se podnose sva tri zahteva u Gradskom sekretarijatu za socijalnu i dečiju zaštitu u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Morate to tamo proveriti, jer nisam sigurna za dodatak koji daje grad, da li se i on tamo podnosi ili u gradskoj kući. Za to se tamo raspitajte.
  Srdačan pozdrav!!!

 146. Mozete li mi reci sta mi je od dokumentacije potrebno da bi na birou ostvarila pravo na naknadu,na porodiljskom sam do novembra ali mi je poslodavac vec najavio otkaz po povratku?

 147. Draga Vukice,
  Tu informacije nemamo pošto, koliko sam vas razumela, posle porodiljskog treba da odete na biro i to nije naša tematika. Za potrebnu dokumentaciju, kako da ostvarite naknadu, morate se obratiti birou koji će vas sve lepo obavestiti.
  Srdačan pozdrav!!!

 148. E ovako,trudna sam ,treća trudnoća je u pitanju,druga beba mi je trećeg dana života preminula.Da li mi se ova trudnoća računa kao treća,tj da li dobijam roditeljski dodatak kao za drugo ili kao za treće dete i pošto sam u radnom odnosu da li imam pravo na odsustvo od godinu ili dve ?Hvala

 149. Draga Svetlana,
  Roditeljski dodatak se daje za svu živo rođenu decu, znači na žalost vama će sada ovo biti roditeljski dodatak za drugo dete, ali za bolovanje nisam sigurna da je isto tako. Mada prilikom predavanja papira za porodiljsko bolovanje traže vam izvode iz matičnih knjiga rođenih za svu decu. Za porodiljsko bolovanje vam predlažem da se raspitate mada bez velikih nada da ćete imati dve godine porodiljskog, ali ipak proverite. Ta roditeljski dodatak sam sigurna i on se daje samo za svu živu decu.
  Sretno sa trudnoćom.
  Srdačan pozdrav!!!

 150. Draga Majo,

  ziivm i radim u Beogradu i ocekujem blizance. Zanima me koliki roditeljski dodatak mogu da dobijem? Dal dobijam dodatak i za prvo i za drugo dete, ili..? Takodje me zanima dal grad Beograd daje neku pomoc ili dal imam neka prava kao samohrana majka?

  Unapred hvala.
  Srdacan pozdav,
  Ana

 151. Draga Majo,
  trudna sam i čekam drugo dete, prvo dete je iz prvog braka i bivšem suprugu je pripalo starateljstvo a vikendom je kod mene. Dečak sada ima 13 godina i ne ograničava niko njegov boravak kod nas, pa se njegov boravak kod oca sada svodi na radne dane kada ide u skolu.Interesuje me, da li ja imam pravo na materinski dodatak za drugo dete ili ce mi se ovo računati kao prvo, što ne bi imalo nekok smisla obzirom da podjednako učestvujemo u njegovom odrastanju. Hvala.

 152. Draga Ana,
  Vi dobijate roditeljski dodatak za prvo i za drugo dete. Pošto živite na teritoriji Beograda onda vam ne sledjue pokrajinski dodatak od 400.000,00 din koji je namenjem samo Vojvodini. Da li Beograd daje neku pomoć morate se raspitati u opštini. Nemate, nažalost nikakvu posebnu pomoć kao samohran roditelj, jedino možete konkurisati za dečiji dodatak. Nije veliki ali može pomoći, svaka pomoće je dobrodošla. Sretno sa blizancima.
  Srdačan pozdrav!!!

 153. Draga Živana,
  Naravno da imate prava na roditeljski dodatak za drugo dete. Prilikom podnošenja zahteva samo će od vas tražiti izvod iz matične knjige rođenih za prvo dete i za drugo. Roditeljski dodatak ćete dobiti jer ćete se neposredno brinuti za drugo dete. Tako da nemate brige sleduje vam roditeljski dodatak za drugo dete.
  Srdačan pozdrav!!!

 154. Da li prvorotka, koja nema nase drzavljanstvo,ostvaruje pravo na jednokratnu pomoc ili deciji dodatak?

 155. Draga Aneta,
  Upravo je državljanstvo najbitniji dokument za dobijanje roditeljskog i dečijeg dodatka. Samo državljani R Srbije imaju na to prava.
  Srdačan pozdrav!!!

 156. Draga Majo,

  taj pokrajinski dodatak je zaista veliki. Posto ionako zivim sama i kao podstanar, rado bi se radi dodatka preselila i promenila mesto prebivalista, negde u Vojvodinu npr. u Pancevu, gde je svakako i zivot jeftiniji. Da li bi u tom slucaju dobila dodatak? jel imaju neka ogranicaenja? Moram li biti prijavljena odredjeno vreme. Meni je do porodjaja ostalo 3,5 meseci.

  Hvala unapred,
  ana

 157. Draga Ana,
  Tu informaciju nažalost nemam. Koliko ja imam iskustva sa roditeljskim dodatkom, nigde nije striktno stavljeno da porodilja mora minimum neko vreme biti prijavljena na određenoj adresi. Taj uslov je jedino za bolovanje i dužina staža minimalnog određuje procenat plate. Pokušajte vi direktno da nazovete opštinu pa da se oko toga raspitate. Na sajtu pokrajinskog sekretarijata imate u zahtevu šta vam treba od papira da podnesete za ovu pomać, ali ni tamo ne pise da morate neko vreme minimum biti prijavljeni u nekom gradu. Ovde vam je link na sajtu pokrajinskog sekretarijata pa pogledajte pod Zahtev za ostvarivanje novčane pomoći za blizance. Takođe posetite naš portal Dnevnik bebe, gde se možete informisati o trudnoći, bebama i svemu što vas interesuje
  Srdačan pozdrav!!!

 158. Cao,Majo.Htela sam da te pitam,kad dvoje prestanu da zive zajedno,a nisu vencani,a pritom imaju dete,kome ono po pravilu pripada,i kakve muz moze da pravi probleme zeni,osim da potkupi nekog sudiju,a ako fizicki nasrne pretpostavljam da moze da ide u zatvor,koliko je i dal je zena tu na neki nacin zasticena

 159. Draga Gorice,
  Na vaša pitanja najbolje će odgovoriti pravnik ili advokat. Verovatno biste morali tražiti starateljstvo nad detetom sudcim putem, ako se ne možete dogovoriti sa ocem vašeg deteta. Za fizička nasrtanja morate se obratiti policiji, a dalje se sudski obavljaju svi procesi. Naravno da bi žena trebala da bude zaštićena u slučaju fizičkog obračunavanja, ali ja vam tačno ne mogu pružiti tačnu informaciju na koji način i kako da sebe i vaše dete zaštitite. Obratite se nadležnim organima ili advokatu, jer će oni imati tačnije informacije. Kao što ste videli ovaj blog, a i nov sajt Dnevnik bebe koji smo oformili, se ne bavi takvim pitanjima jer mi tu ne možemo nikako pomoći ugroženim majkama.
  Srdačan pozdrav!!!

 160. Draga Majo,
  porodila sam se pocetkom marta 2010. Dobila sam resenje za isplatu roditeljskog dodatka za drugo dete, interesuje me ka mogu da ocekujem da ce mi poceti isplata. Inace resenje sam dobila pocetkom aprila. Hvala unapred.

 161. Draga Tatjana,
  I ja sam se porodila početkom marta i otprilike kad i vi sam dobila resenje za roditeljski dodatak. Mogu vam reći da nigde ne piše ni kada počinje isplata i kad apočnu da vas isplaćuju koje su rate po redu. Ali isplata je počela, kada, kako i koliko rata su do sada isplatili vam ne zna reći. Prverite u vašoj pošti ali sam sigurna da su neke rate već uplaćene.
  Srdačan pozdrav!!!

 162. Draga M,
  Roditeljski dodatak se razlikuje od od grada do grada. Neki gradovi dodaju na republički dodatak još neku određenu sumu novaca, a neki ne. Ako vas interesuje visina roditeljskog dodatka, posetite naš sajt na kojem ćete naći sve potrebne informacije vezane za vaše pitanje. Ovde možete pronaći vaš odgovor
  Srdačan pozdrav!!!

 163. U sedmom sam mesecu trudnoce, student sam i zivim u Beogradu. Zanima me da li imam pravo na pomoc od Beograda posto sam nezaposleni student, a pre par meseci sam bila u birou gde nisu hteli da me prijave kao nezaposlenu jer sam student tj aktivan gradjanin.

 164. Draga Monika,
  Vi imate prava na roditeljski dodatak na prvo dete, bez obzira na status, da li ste zaposleni ili ne. Na taj dodatak imaju prava sve majke u Srbiji. Pre je postojao i neki dodatak za majke koje su nezaposlene, u vidu jednokratne pomoći o nekih 40.000 din, ali ne znam da li je to i dalje aktivno. Znači vi ne morate uopšte da idete na biro da biste dobili roditeljski dodatak.
  Srdačan pozdrav!!!

 165. Vidim da svi pitaju Mamamaju pa da iskoristim njenu dobru volju da pitam i ja.

  Moja supruga se porodila pre neki dan u Nisu i dobili smo divnog decaka. Zelim da skupim dokumenta po izlasku iz bolnice i podnesem zza deciji dodatak ali nisam siguran gde posto se ona prijavljena u Aleksincu, ja u Leskovcu a beba je rodjena u Nisu!

  Takodje imam nedoumice i oko prijave rodjenja, svuda kazu prijaviti ga u opstini ali kojoj?

  A nadoknada od grada? Od kog grada da trazim? Mozda najbolje da krenem u sva tri pa koji rese da daju? 🙂

  Neznam, nisam siguran… Cini mi se da sam negde procitao da za roditeljski dodatak prijava bebe mora biti na istoj adresi kao i majka sto u mom slucaju znaci Aleksinac, al sve ostalo?

 166. Dragi Wladimire,
  Prvo da vam čestitam na prinovi i da vam poželim da ste sretni sa vašim detetom i porodicom. Vi prijavljujete dete ne tamo gde je rođeno nego gde vi živite. Ali želela bih da vam ukažem da, pošto ste vi i vaša žena prijavljeni u različitim gradovima, prijavljivanje vašeg deteta uradite tamo gde vam je bolje. Kao prvo, roditeljski dodatak dobija majka, pa majka podnosi samo svoje papire i papire deteta. Tu gde ste vi prijavljeni ne igra neku ulogu. Dečiji dodatak podnosi jedan od roditelja, pa vidite ko će podneti od vas dvoje. AKo prijavite dete u gradu gde je vaša žena prijavljena onda neka ona podnosi i roditeljski, što mora, i dečiji, da ne biste imali administrativne zavrzlame. Nadokandu od grada, koliko sam ja upućena daje samo Novi Sad svojim sugrađanima, a za ostale gradove ne znam. Pošto ćete sve vi podnositi papire za vašu ženu, jer ne verujem da je u stanju da čeka redove, predlažem vam da ipak pozovete obe opštine i raspitate se detaljnije, da nebiste imali problema. Potreban spisak papira koje treba da podnesete možete naći na našem sajtu Dnevnik bebe, na stanicama Prava budućih majki. Takođe na našem sajtu ćete naći korisnih stvari za vašu bebu.
  Srdačan pozdrav!!!

 167. poštovana mamamajo
  mene interesuje konkretno, roditeljski dodatak za prvo dete, inače sam iz Novog Sada…šta je potrebno od dokumenata pošto stalno nailazim na različite informacije na netu a održavam trudnoću pa niam u stanju da šetam po gradskim upravama.
  Hvala Vam punoooooo

  srećna buduća mama

 168. Draga Tamara83,
  Vi ni ne morate da se šetate po gradskim upravam jer to može obaviti neko drugi za vas. Papiri za dobijanje roditeljskog dodatka se dobijaju tek akda se vi porodite, jer vam treba detetov izvod iz matične knjige rođenih. Tako da se opustite i uživajte. Pošaljite posle porođaja nekog da sve obavi za vas. Ako niko nebude mogao da sredi te papire, vi ipak imate rok od tri meseca od dana kada se porodite da podnesete zahtev za dobijanje roditeljskog dodatka. Na stranicama našeg sajta Prava budućih majki nalazi se spisak svega što vam treba. Počevši od roditeljskog dodatka pa do prijavljivanja deteta. Na našem sajtu Dnevnik bebe možete pročitati mnogo korisnih informacija vezanih za trudnoću, bebe, decu i roditelje.
  Srdačan pozdrav!!!

 169. postovani, prvo dete 2006 sam dobila oko 10000din od opstine i oko 20000 od drzave za prvo dete a za drugo dete 2009 samo oko70000 od drzave a od opstine nista , a sad za trece dete dali su mi za od drzave i od opstine i za decji dodatak , pitanje je sto nista nisam dobila od opstine za drugo a za prvo i trece jesam?

 170. Draga Slađana Pirot,
  Postoji republički fond koji daje poditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Taj fond bio je ranije manji, sada je druga priča. Veći su novčani dodaci za svako sledeće dete. Što se tiče opštine, to je individualno. Svaka opština po svojoj finansijskoj situaciji može, a i ne mora da daje roditeljski dodataka porodicama koje dobiju decu. Tu vam nikako ne mogu pomoći jer ne znam koja je opština u pitanju (predpostavljam Pirot), a i nemam nikakvog uvida u to. Ako želite da se bolje raspitate, predlažem vam da se obratite vašoj opštini za bolji i tačniji odgovor.
  Srdačan pozdrav!!!

 171. Postovani,

  Da li je moguce dobiti roditeljski dodatak ako je majka drzavljanin Srbije, a dete nije rodjeno na teritoriji Srbije i ima dvojno drzavljanstvo?
  Unapred zahvalna
  Milica Roycroft

 172. hteo bih da pitam
  sta mi je potrebno za obnovu decijeg dodatka,ali se ne javimo ni ja ni supruga na biro, a i nismo zaposleni nigde.
  resenje nam je prosao jos februar meseca.
  pa bih vas zamolio da mi kazete sta mi je potrebno od dokumentacije.mada sam bio pre isteka resenja 10 dana oni su mi rekli da treba da sacekam tacno datum isteka ,a u medjuvremenu ja i supruga smo otisli da radimo u crnu goru.molim za odgovor

 173. Draga Milice,
  Za dobijanje roditeljskog dodatka potrebno je da vam je dete prijavljeno na neku adresu u R Srbiji, da vi imate našu zdravstvenu knjižicu, tj. da imate zdravstveno osiguranje R Srbije. AKo to sve imate i još ostale papire koje vam zahtevaju, ne vidim razloga zašto nebiste i vi dobili roditeljski dodatak. Probajte detaljnije da se raspitate u opštini gde vam je dete prijavljeno i gde biste predavali zahtev za roditeljsi dodatak. Oni će sigurno znati tačniju informaciju da vam kažu.
  Srdačan pozdrav!!!

 174. Dragi Davide,
  Za obnovu dečijeg dodatka, a pošto niste na birou ni vi ni žena, morate ipak otići ili se telefonski raspitati u vašoj opštini, ili ustanovi gde podnosite zahtev za obnovu dečijeg dodatka. Oni će znati detaljno da vam kažu šta konkretno za vaš slučaj treba podneti od papira.
  Srdačan pozdrav!!!

 175. Postovana Majo,

  Mozete li mi odgovoriti kolika je novcana nadoknada za prvo dete za teritoriju Beograda, tj. Novog Beograda. Suprug i ja smo prijavljeni na opstinu NB, i tu cemo prijaviti i nasu cerkicu koja je rodjena pre tri dana. Oboje smo zaposleni, stim sto sam ja na porodiljskom.

  Unapred Vam hvala!!
  Marija

 176. Draga MarijaBG
  Proditeljski dodatak na koji ima pravo svaka porodilja je isti za celu republiku (ne vezano za to da li ste zaposleni ili ne). Dodatno može svaka opština davati još neku pomoć, ali to sve zavisi od grada, pa se vi za tu dodatnu pomoć morate raspitati u svojoj opštini. Na našem sajtu http://www.dnevnikbebe.com možete pogledati koji je iznos roditeljskog dodatka za prvo dete i št avam sve treba od papira da biste ga dobili. Takođe na sajtu imate još dosta informacija o bebama i deci koje će vam verovatno trebati, sada kada ste postali roditelj.
  Srdačan pozdrav!!!

 177. moja zena je iz amerike i skoro smo dobili jednog predivnog andjela.mene zanima da li moja zena ima pravo na novcanu nadoknadu zbog toga sto je iz inostranstva.ona je ovde dve ipo godine i za to vreme ona svake godine placa oko 6000 dinara za vizu na godinu dana.mi smo uredno vencani u opstini stari grad.placa 2000 dinara mesecno za obavezno zdravstveno osiguranje na osnovu toga sto ja udata za mene.porodila se u gak narodni front.molim vas da me informisete na sta sve imamo pravo u vezi svega sto se tice novcane pomoci zbog deteta i svega ostalog sto je bitno za nas i dete a niko nas ne informise o tome.postovanje i unapred zahvalan ponosni otac.

 178. Dragi Dejane,
  Čestitam vam što ste postali tata vašem malom anđelu. U našoj državi postoje tri vrste pomoći koje se pružaju porodicama sa decom.
  Prva, roditeljski dodatak, je direktno vezana za novorođenče i ona se daje samo majkama koje su državljani R Srbije. Ako vaša žena ima naše državljanstvo i prijavljena je da živi ovde onda imate pravo na roditeljski dodatak za prvo dete u iznosu od 27.135,00 dinara. Za podnošenje zahteva za roditeljski dodatak imate rok od tri meseca od dana rođenja vaše bebe. Papiri koji su vam potrebni za roditeljski dodatak možete naći na našem sajtu u odeljku Prava budućih majki.
  Druga pomoć je dečiji dodatak. On se daje porodicma sa decom koja žive u izuzetno teškim uslovima i imaju minimalne ili nikakve prihode. Dečiji dodatak se daje za prvo, drugo, treće i četvrto dete do navršenih detetovih 19 godina. Da biste ostvarili pravo na dečiji dodatak morate zadovoljavati određeni cenzus, što znači da se vaši prihodi i prihodi vaše žene (ako ih imate) podeljeni sa brojem čalanova domaćinstva, ne prelaze taj cenzus. Ako prelaze onda nemate prava na dečiji dodatak. Šta vam je potrebno za dečiji dodatak takođe možete naći na našem sajtu Dnevnik bebe. Dečiji dodatak može zatražiti jedan od roditelja koji ima državljanstvo R Srbije, a to ste vi pretpostavljam.
  Treća pomoć je materijalno obezbeđenje. Materijalno obezbeđenje (socijalna pomoć) može da ostavari pojedinac, odnosno porodica, bez prihoda ili sa prihodima ispod nivoa socijalne sigurnosti uz ispunjenje dodatnih uslova koji se odnose na posedovanje imovine ili njeno korišćenje.
  U zavisnosti kakva su vam primanja tako ćete moći zatraživati novčanu pomoć. Najpre treba da vidite da li možete dobiti roditeljski dodatak.
  U svakom slučaju, ja vama želim da budete sretni sa svojom porodicom. Novci su neophodni, ali osmeh na licu malih anđela je ono što nas hrani.
  Srdačan pozdrav!!!

 179. molim vas da mi pomognete na trudnickom sam od 18-tog juna,radim u firmi „soccer“ doo i poslodavac mi je platio samo 5 dana tog juna. knjigovodja mi je rekla da cu platu dobiti kad socijalno uplati ali do sad nista a vec je 6-ti septembar pa me interesuje koliko moram jos da cekam na prvu uplatu i kako mogu to da proverim dal je socijalno uplatilo. hvala vam mnogo. ana

 180. Draga winieana,
  Vaš poslodavac je dužan da do čini mi se 25 u mesecu uplati socijalnom vaše dopirnose i proknjiži vašu platu, onda kada socijalno vidi da je sve uplaćeno isplati vama platu i doprinose za vas (št je vaš poslodavac uplatio) do 25. sledećeg meseca. Kada taj sistem krene onda dobijate redovno platu znači ovaj mesec za prethodni i tako do kraj aporodiljskog. Ali pre nego što krene taj sistem verovatno biste trebali čekati bar dva meseca da zahtev za porodiljsko bolovanje i sve to što treba dođe do socijalnog oni to razmotre, odobre, pa vam pošalju obaveštenej da ćete početi dobijati porodiljsko bolovanje… To sve traje između dva do tri meseca, a vaš poslodavac je dužan da za te mesece redovno uplaćuje dopinose koje mu posle socijalno refundira, kao i vašu platu. Znači, trebate da čekate oko dva, tri meseca pa čete verovatno, ako je sve u redu, dobiti dve plate odjedanput i onda redovno mesečno po jednu. Ako vaš poslodavac kasni sa obačunom doprinosa i vaše plate onda će vam aplata jako kasniti. Ovo sve što sam vam napisala je knjigovođa vaše firme mogao/la bolje da vam objasni, jer je direktno u tom poslu. Tako je sve verovatno isto i za trudničko bolovanje. Ne znam ni jedan način kako biste mogli od socijalnog saznati da li je uplatilo vaše bolovanje. Ako imate nekog u socijalnom da vam se direktno raspita onda je to način, drugi ne znam.
  Srdačan pozdrav!!!

 181. Postovana,
  u petom sam mesecu trudnoce i zaposlena sam u javnom preduzecu na neodredjeno vreme, u kom sam trenutno na trudnickom bolovanju. Zelim da se porodim u inostranstvu (Svedskoj), gde mi muz ima drzavljanstvo. Interesuje me da li imam pravo na to, obzirom da sam zaposlena i kako se u tom slucaju resava pitanje doznaka koje svakog meseca dostavljam preduzecu?
  Unapred zahvalna

 182. porodila sam se u nemackoj pre mesec dana dok sam bila u poseti majci imam li pravo na roditewljski dodatak jer sam ponovo u srbiji pozzz

 183. Draga Maja,
  Vi imate pravo na roditeljski dodatak samo ako ste državljanin R Srbije, ako ste dete prijavili u Srbiji i ako dete ima izvod iz matične knjige rođenih iz Srbije. POtrebno je da imate zdravstveno osiguranje ovde u Srbiji. Bez obzira o mestu gde ste se porodili, ako imate sve papire možete dobiti roditeljski dodatak. Spisak potrebnih dokumenata za roditeljski dodataka možete naći na našem sajtu u članku Roditeljski dodatak.
  Puno vas pozdravljam i čestitam na bebi!

 184. Pozdrav

  Treba mi pomoc?!

  Supruga se porodila pre mesec dana i trenutno je na porodiljskom bolovanju.
  Isplanirali smo da se posle tri meseca, ona vrati na svoj posao(drzi privatno radnju) a ja da odem na bolovanje radi nege deteta.
  Ja radim u firmi u kojoj ocekujem probleme kad budem trazio saglasnost da mogu da idem na to bolovanje?
  Interesuje me da li meni firma moze da ne dozvoli da koristim bolovanje radi nege deteta, i kome da se obratim ako budem imao problema sa njima?Da li je za to nadlezna inspekcija rada ili ko?

  Srdacan pozdrav

 185. Dragi Tata,
  Osdustvo radi nege deteta možete dobiti samo ako vaše dete ima težih zdravstvenih problema, pa mu je potrebna posebna nega. Ako vašem detetu to nije potrebno ne možete dobiti takvo bolovanje, jer to bolovanje odobrava posebna komisija. Takođe, ako je vaša supruga počela porodiljsko bolovanje ne može ga preneti na vas. AKo ga jednom prekine više ga ne može nekom predati. Vas firam može da pošalje samo na neplaćeno odsustvo, ali ne i na porodiljsko bolovanje. Porodiljsko bolovanje mogu da koriste očevi i za to im je potrebna posebna dokumentacija da bi se odobrilo. Molila bih vas da još jednom proverite da li možete da preuzmete porodiljsko od supruge, mada sam skoro ubeđena da ne možete, kod nekog knjigovođe ili pravnika.
  Puno pozdrava

 186. Postovana,

  U drugom mesecu trudnoce sam, sa prvim detetom, zaposlena na odredjeno. Do skoro sam bila prijavljena van Beograda i tek pre nedelju dana uspela sam da se prijavim na adresi u Beogradu. Zanima me da li sa time sticem prava koje Beograd daje porodiljama (35 dodatnih posto na bolovanje, paket dobrodislice i mozda jos nesto drugo zasta ne znam)? Ili mozda zahtevaju odredjene godine provedene sa boravistem u Beogradu? Hvala unapred i veliki pozdrav od mene. Milica

 187. Postovana,

  Interesuje me koju sve novcanu pomoc mogu da ocekujem od grada/republike/drzave
  Stanujem u Beogradu. Zaposleni smo i ja i suprug. Dobili smo prvo dete u oktobru.

  Unapred Vam hvala.

  Pozdrav,

 188. Draga Milice11,
  Koliko sam ja informisana mislim ne traže određenu dužinu boravka na datoj adresi. Traže samo da dokumenti nisu stariji od 6 meseci. Tako da imate sve povlastice koje daje grad Beograd. Ipak mislim da treba da se detaljnije raspitate u opštini gde biste predavali zahteve. Uživajte u trudnoći
  Puno vas pozdravljam
  Vaša mama Maja

 189. Draga Maki,
  Vama pripada roditeljski dodatak od republike koji se daje svakoj porodilji u iznosu od 27.833,29. Od grada imate novčanu pomoć od 25.000,00 dinara ali samo ako je ukupni mesečni prihod po članu porodice, uključujući i novorođeno dete – decu, ostvaren šest meseci pre podnošenja zahteva, manji od 10.000 dinara. To je sve što možete očekivati od pomoći od strane zvaničnih institucija. Naravno tu ide i porodiljsko bolovanje u trajanju od godinu dana od dana kada ste ga otvorili, a ne do navršenih godinu dana deteta.
  Puno vas pozdravljam,
  Vaša mama Maja

 190. Mozete li mi reci kako ja mogu ostvariti pravo na deciji. Moj nevencani suprug i ja smo na birou za zaposljavanje. Zivimo u Prijepolju, ali sin ( za koga bih trazila deciji d. ) i ja nismo prijavljeni na toj adresi, ne mozebo ni biti, vec smo prijavljeni u Beogradu kod mojih. dali mogu da trazim deciji kao samohrana majka, posto nismo u braku i sta mi je potrebno od papira za isti. Cini mi se da sam cula da je potrebno starateljstvo, pa ne znam dal to komplikuje vec zakomplikovanu situaciju 🙂 Molim Vas ako neko nesto zna da mi napise.
  Hvala 🙂

 191. Interesuje me koliko se ceka resenje za jednokratnu pomoc nezaposlenim trudnicama,a koliko na isplatu rekose izmedju 10 i 15 dana?Unapred hvala

 192. Dragi Peđa,
  Verovatno se čeka toliko koliko su vam i rekli. Mi stvarno sa informacijama takvog tipa ne raspolažemo. Mi vam možemo na drugačiji način izaću u susret, ali kako graski ili republički fondovi isplaćuju svoje obaveze prema vama ne možemo znati. Pretpostavljam da je tako kako su vam rekli, ako se nešto ne ispreči. Obično se kasni kada se nešto veće desi: svetska kriza ili možda zakasne zbog zemljotresa…. Ne znam da vam tačno kažem. Možda da, ukoliko se kasni sa isplatom, nazovete nadležnu ustanovu i tačnije se raspitate.
  Puno vas pozdravljam
  Vaša mama Maja

 193. Draga Dragana,
  Svi dokumenti koji su vam potrebni za dečiji dodatak nalaze se na našem sajtu u odeljku Prava budućih majki pod člankom Dečiji dodatak. Ono što je ovde pitanje je to da ako ste prijavljeni kod roditelja onda morate dati finanskijski izveštaj članova domaćinstva, vas i vaših roditelja. Što pretpostavljam da onda premašuje cenzus, a možda i grešim. Traži se prosek ličnih primanja članova domaćinstva a to su sve osobe koje rade u kući u kojoj ste prijavljeni. Ako hoćete da otac deteta zatraži dečiji dodatak onda on mora prijaviti dete tj, dati izhavu da je staratelj i da prizna dete kao svoje, što dodatno komplikuje situaciju. Neću da ulazim mnogo u vašu bračnu intimu, ali mislim da vam je najjednostavnije da se venčate, mada možda i tada bi otac trebao da prizna dete kao svoje jer je rođeno vanbračno, a možda je to i urađeno prilikom rođenja, ako vaše dete nosi prezime svog oca. Ako nosi onda ćete mnogo toga rešiti venčanjem. Nemojte misliti da vas na to teram samo iznosim šta vam je najjednostavnije.
  Proverite sve te parametre. Prvo proverite da li skup primanja u stanu/kući gde ste vi i vaše dete prijavljeni ne prelazi 7.000,00 din. Ako ne prelazi to opet ne znači da imate i dalje prava na dodatak jer morate i vlasnički list poneti, a ako ne živite sa roditeljim i detetom u podstanarima samo vas odaljava od mogućnosti za dodatkom. Proverite sve još jednom islobodno mi se javite ako imate nekih pitanja još.
  Puno vas pozdravljam
  Vaša mama Maja

 194. Draga MalaJano,
  Jednokratna pomoć za koju pretpostavljam da pitate se isplaćuje posle porođaja. Međutim, pošto niste naveli iz kog grada ste i koju pomoć tražite, nisam u mogućnosti da vam dam tačan odgovor. Postoji više vrsta pomoći i svaka opština još dodatno pomaže svoje građane, a ta pomoć se razlikuje od finansijske moći opštine i grada.
  Puno vas pozdravljam
  Vaša mama Maja

 195. zanima me koliko je potrebo biti u radnom odnosu da bi se steklo pravo na porodiljsko bolovanje? ako sam nezaposleni student, a muz zaposlen, da li imam pravo na neku novcanu pomoc…?
  unapred zahvalna….

 196. Draga Neno,
  Potrebno je da ste zaposleni minimum 6 meseci da biste imali pravo na 100% porodiljskog bolovanja. Sa tri meseca staža imate 30% čini mi se. Za tu informaciju nisam baš najsigurnija, ali ću se raspitati u naredna dva dana i javiću vam. Znači 6 meseci minimum. Kao nezaposlena studentkinja imate samo pravo na roditeljski dodatak posle rođenja bebe za prvo dete, kao i sve majke nevezano da li su zaposlene ili ne. Posle porođaja možete zatražiti i dečiji dodatak ako zadovoljavate cenzus i ako nemate nikakvih nekretnina, zemlje ili bilo šta, na vaše ime i ime supruga. Ja sam bila sutudent sa prvim detetom pa baš nema mnogo povoljnosti za studentkinje. Čak ni u vrtić ne primaju dete jer smatraju da vi ne radite iako ste student i morate da učite. Ali to je, sva sreća, davna prošlost. Diplomirala sam kada mi je prvi sin napunio 2 godine.
  Puno vam sreće želim sa fakultetom i bebom. A ja vam javljam na vaš mail o stažu čim se malo bolje raspitam za staž manji od 6 meseci.
  Puno vas pozdravljam
  Vaša mama Maja

 197. lutajuci za datim odgovorom pronasla sam i vas pa vas molim da mi odgovorite na pitanje ZAPOSLENA SAM I JA I SUPRUG.DOBILI SMO 12.12.2010 TRECE DETE PA SE INTERESUJEMO STA IMAMO OD GRADA/BEOGRAD STA OD OPSTINE/ZVEZDARA A STA OD SAME DRZAVE PUNO HVALA UNAPRED

 198. Draga mamaivana,
  Čestitam vam na trećem detetu i ja sam mama tri mala dečaka. Dobićete informacije iz prve ruke. Kao zaposlena majka troje dece imate pravo na porodiljsko bolovanje u trajanju od 2 godine i tokom tih dve godine dobijate 100% od vaše plate ili prosečne plate preduzeća u kom ste zaposleni. Da ne ulazim mnogo u detalje kada i zašto je prosek plate, samo da znate da taj prosek se računa u poslednjoj godini koja je prethodila otvaranju porodiljskog bolovanja. Takođe država vam poklanja i još dve godine staža, koje treba da upišete u radnu knjižicu. Ove dve godine vam ne ulaze u prosek za penziju, ali verovatno će vam biti značajne jer će vam praktično smanjiti radni staž za dve godine.
  Pomoć od države, grada Beograda i vaše opštine je samo u vidu roditeljskog dodatka koji za treće dete iznosi 195.900,66 i daje se na 24 mesečne rate. Ono što vi još možete da zatražite to je dečiji dodatak, ali šanse su vam male jer ste i vi i suprug zaposleni, a još ako imate stan ili neke druge nekretnine na vašem imenu, šanse su vam ravne nuli. Dečiji dodatak je izuzetno mali oko 1800,00 dinara mesečno, ali mnogim porodicama je i to veliko kada nemaju mnogo primanja.
  Eto to su pomoći od naše države za treće dete. Nema ih baš mnogo ali i to je nešto.
  Ako imate još nekih pitanja slobodno mi se obratite.
  Puno vas pozdravljam i želim vam sretne novogodišnje i božićne praznike.
  Vaša mama Maja

 199. Poydrav,muz mi radi u privatizovanoj firmi,da li on ima prava na naknadu od firme za drugo dete,kazu mu da po pravilniku je to ukinuto!

 200. Draga Slađo,
  U odredbe koje su interne u firmama mi nemamo nikakvih podataka, čak ne znamo ni koja je firma u pitanju. Svaka firma ima pravo da donosi pravilnike koji se izglasaju na upravnim odborima i tako primenjuju. Ne mogu vam nikako pomoći jer sa takvim stvarima imaju dodir samo zaposleni u toj firmi. Vi za drugo dete imate roditeljski dodatak koji vam daje republika. Ako ste zaposleni imaćete i porodiljsko bolovanje, za ostale stvari i pravilnike iz firme vašeg muža vam ne možemo ništa reći.
  Sretni božićni i novogodišnji praznici.
  Vaša mama Maja

 201. Повратни пинг: 2010 in review « DNEVNIK BEBE

 202. moj primer trudnoce su mogli da uce u skolama jer je i bila za primer,dete zdravo,normalno, veliko…. u visegradsku sam otisla 12.01.2011 u 06h jer mi je pukao vodenjak, tu pocinje cela moja muka…. na stolu sam bila vec u 07h oko podne mi je ukljucena indukcija pa prekidana pa ukljucivana…. doktor koji mi je pratio trudnocu se nasao dezuran tog dana i mislila sam da imam srece sto je tako. bila sam planirana za carski rez posto sam nosila jako visoko dete ali doktor se predomislio jer je mislio da moze da me porodi normalno sto je bila najveca greska jer ja nisam dobijala napone vec samo bolove… molila sam ih da mi daju epidural, nudila pare za njega, nudila pare za carski rez ali niko nije hteo da me cuje rekli su mi da sam bezobrazna i da necu da saradjujem…. cak me je dr. milicevic zakljucao samu u boks i rekao “ sad se sama poradjaj ja cu doci samo po dete a svi ostali nemoj da je neko usao kod nje“….. posle 20 sati porodjaja bilo je kasno za sve… rodila sam decaka koji je posle 2 sata hitno prebacen u tirsovu na aparate i jos uvek je tamo sa teskim ostecenjem mozga i nervnog sistema i koji nema nade da prezivi …… nadam se da ce ovo neko da vidi i da sazna kako rade doktori u visegradskoj a oni ce za sve sto su ucinili platiti ili na sudu posto ih to ceka ili bogu kad budu dosli na ispovest…. moj vam je savet bezite odande sto pre mozete da vam se ne desi da placate skolu nekom kravologu koji je umislio da je bog. andrijana kamber

 203. nezaposleni smo kako ja tako i suprug osim kuće nemamo ništa na sebi, ponekad idemo da radimo šta bi se reklo na crno a to je na godišnjem nivou jako malo treba da se porodim pitam vas dali mi možemo dobijati neku socijalnu pomoć ili bilo kuju finansijsku nadoknadu

 204. Poštovani zajack@eunet.rs,
  Nisam sigurna da li imate pravo na bilo šta od pomoći jer imate kuću u svom vlasništvu. Ne znam ni da li imate još dece i koliko. Očekuje vas posle porođaja roditeljski dodatak, bez obzira na sve. Za dečiji dodatak morate probati da ga zatražite. Ne znam kako će vas kotirati zbog kuće, ali probajte. Takođe probajte i da zatražite materijalno obezbeđenje. Sve ove informacije imate na našem sajtu u odeljku Prava budućih majki. Obično se daje pomoć osobama koje nemaju nikakvu nekretninu i koje su nezaposlene. Treba da se raspitate u vezi vašeg slučaja. Imate kući i sva sreća na tome. Mislim da to ne bi trebalo da određuje pomoć, ali kod nas mnoge stvari tako funkcionišu. Raspitajte se u opštini.
  Puno vas pozdravljam
  mama Maja

 205. Pozdrav.Drzavljanka sam srbije,sa licnom kartom iz Zrenjanina.Prijavila sam prebivaliste u uzicu radi ovjere zdravstvene knjizice u uzicu(zdravstvenu knjizicu mi je ovjerilo socijalno u uzicu na osnovu trudnickog nalaza i prijave prebivalista).Sve to mi je trebalo u uzicu jer sam se vjencala i sad zivim u visegradu(BIH).Porodila sam se u visegradu,tu i zivim ali nemam nikakva prava jer jos nisam dobila drzavljanstvo BIH.Dali imam pravo na materinski dodatak u Srbiji(Uzicu ili Zrenjaninu).Unapred hvala!

 206. Draga Danijela,
  Za roditeljski dodatak koji daje R Srbja potrebno je da osim vašeg državljanstva, prijave prebivališta i dokaza zdravstvene zaštite imate i prijavu deteta u R Srbiji, izvod iz matične knjige rođenih iz Srbije i dokaz da se neposredno brinete za dete takođe iz Srbije, tj. iz Užica. Nisam sigurna gde se to u Užicu uzima, ali verovatno u Domu zdravlja. Naravno i zdravstvena knjižica treba da se overava redovno u socijalno u Užicu. Nisam sigurna da vi sve to imate od papira. I naravno rok za podnošenje zahteva za roditeljski dodatak je tri meseca od rođenja deteta.
  Puno vas pozdravljam
  Vaša mama Maja

 207. Imam jednog sina a devojcica mi je umrla u cetvrtoj godini zivota.Sada sam u 31 nedelji trudnoce.Zanima me da li cu dobiti roditeljski dodatak za trece dete ili za drugo.

 208. Pre vise od godinu dana sam pitala da li imam pravo na roditeljski dodatak,kada ste mi rekli da imam.Istina je da Republika Srbija nema zakon po kome bi se decji i roditeljski dodatak isplacivao petom i svakom sledecem detetu.Moje peto dete ima godinu dana i podjednako je vazno kao i deca koja su rodjena pre njega!pozdrav od Nate,Ane,Marije,Pavla,Marka i Vuka

 209. Draga Milena,
  Imate prava na roditeljski dodatak za treće dete. Prilikom podnošenja zahteva za roditeljski dodatak između ostalih dokumenata treba vam i izvodi iz matične knjige rođenih za svu decu.
  Uživajte u trudnoći.
  Puno vas pozdravljam
  mama Maja

 210. Potpuno ste u pravu. Moja je greška bila što sam vam dala pogrešnu informaciju. Mislila sam da porodici u kojoj se rodi peto dete trebaju ne jedan nego bar tri dečija dodatka. Međutim posle kada sam se bolje informisala videla sam da se baš ne podstiče natalitet u našoj zemlji. Nevidim razloga zašto peta deca ne dobijaju roditeljski i dečiji dodatak i baš je to potpuno nerazumno, ali je tako.
  Ovom prilikom vam se izvinjavam na pogrešnoj informaciji koju sam vam dala, ali moj idealizam se izgleda nikada neće izlečiti.
  Puno vas pozdravljam i još jednom izvinite na svemu.
  mama Maja

 211. Pre svega puno pozdrava za vas,prvi put sam na ovim stranicama i vidim jako su korisni…pa da pocnem sa mojim pitanjima….samohrana sam majka dvoje maloletne dece,skinuli su me sa siza za zaposljavanje jer sam odbila 2 puta ponudjen kurs,zbog toga sto nemam na koga da ostavim decu,moji rodirtelji nisu u ogucnosti pricuvanja dece,sada,za pravo na socijalnu pomoc kao i za deciji dodatak,meni je potreban papir sa siza a ja ga nemam,a alimentacija je na minimumu 1 000 din po detetu,sta ja da radim kome da se obratim,jer zbog tog jednog papira ja necu moci ostvariti pravo na gore pomenute pomoci a nezaposleno sam lice….unapred hvala na odgovoru…

 212. Draga Marina,
  Na žalost ne mogu vam pomoći, jer vam treba taj papir za sve što hoćete da uraditi. Ako ste u mogućnosti da odnesete neko „opravdanje“ u vidu dokumenta joji je validan službi za zapošljavnje da bi vam uvažili razloge zašto niste bili u mogućnosti da se pojavite kada su vas zvali. Vi kao nezaposlena majka ne možete da dobijete mesto za decu u vrtiću, jedino ako nemate vezu, a očekuju svi od vas da se pojavite kada vas oni zovu. Gde da ostavite decu, to se niko ne pita.
  Pokušajte sa opravdanjem za odsustvo inače ne vidim način da vam pomognem. Kako vam ide traženje posla? Jeste li uspeli nešto da nađete do sada?
  Puno vas pozdravljam
  mama Maja

 213. Dobar dan,
  Ja imam jedno pitanje vezano za prijavu dece u Srbiji. Unapred se izvinjavam,ako odgovor vec postoji,ali stvarno je opsiran sajt da bih svugde cesljala,a vremena do povratka za Sbiju imam malo 🙂
  Naime, ja sam trenutno u Americi,imam radnu dozvolu,a dete mi je ovde i rodjeno. Ja bih NARAVNO volela da ga prijavim u Srbiji,pa me interesuje,koja su mi dokumenta odavde potrebna. Pretpostavljam da je u pitanju krstenica,ali kako da je prevedem? Da li je obican prevod dovoljan,ili…?
  Hvala unapred na odgovoru.
  mama

 214. Draga mama iz USA,
  Kada dođete u Srbiju ićićete u matični ured i oni će vam tačno objasniti šta i kako treba da se uradi da biste dobili izvod iz Srbije. Ne treba ga prevoditi, to sigurno, jer mi sestra živi u Francuskoj i prijavljivala je decu u Srbiji. Verovatno ćete trebati u SUP-u prijaviti dete, pa tek onda zatražiti izvod iz matične knjige rođenih. Mislim da je to sve što vam će vam biti potrebno, osim verovatno još nekih dokumenata o detetu koje ste dobili iz USA.
  Puno vas pozdravljam
  mama Maja

 215. Dragi tata,
  Niste nam rekli u vezi koje isplate pitate. Ne znam ni da li je reč o dečijem dodatku, roditeljskom ili ispalti porodiljskog bolovanja. U svakom slučaju sve informacije ovakvog tipa možete dobiti u banci ili pošti.
  Pozdrav

 216. Molim Vas za jedan odgovor!
  unapredr se izvinjavan ako ovo pitanje vec postoji!

  Zanima me kakva prava osvraruje trece dete u finansiskom smislu a i da li ima prava na besplatno skolovanje,obdaniste i slicno. Znaci zanimaju me prava bilo koje vrste.
  Zrdacno se zahvaljujem.

 217. Postovana, da li znate koliko dugo se ceka na resenja za roditeljski i deciji dodatak? Papire smo predali 26.05.

 218. Drago Predraže,
  Majka ima pravo na republički roditeljski dodatak za treće dete i to je jedan opšti vid dodatka koji svi roditelji u R Srbiji dobijaju. Međutim, pošto mi niste naveli iz kod ste grada me mogu vam dati adekvatne informacije. Svaki grad i opština rade drugačije i po svom budžetu sa kojim raspolažu. Predlažem vam da odete na naš sajt http://www.dnevnikbebe.com i u odeljku trudnoća pogledate kategoriju Prava budućih majki. Tu ćete naći šta sve određene opštine kao pomoć porodicama pružaju.
  HPuno vas pozdravljam
  mama Maja

 219. Draga Tatjana,
  Čekaćete još neko vreme na odgovor. Koliko vreme ne znam, iskreno da vam kažem zaboravila sam koliko sam ja čekala, ali ne više od mesec dana. Cela procedura ide spora jer se za svakog proveravaju podaci, itd. A i naša administracija je dugotrajna, pa ćete čekati.
  Puno vas pozdravljam
  mama Maja

 220. ja sam pre godinu dana predala zahtev za deciji dodatak, ali su me odbili jer ja i moj suprug imamo razlicita prebivalista, ja u beogradu on u jagodini… on ne moze da se prijavi kod mene niti ja kod njega… a na internetu sam procitala da deciji dodatak ostvaruje jedan roditelj koji je drzavljanin srbije… sta je sad meni ciniti…

 221. zdravo majo,
  imam par pitanja
  -bila sam danas da podnesem zahtev za roditeljski dodatak ali su mi rekli da mi je potrebna overena zdravstvena knjizica – koju nemam (nisam zaposlena i nisam na birou). elem, da li znas kako ide procedura za dobijanje zdrav. knjizice?
  -receno mi je da sam imala pravo na neki dodatak za ne zaposlene majke za koji sam zakasnila (prijava je do bebinog 3.meseca, a beba sad ima 4.5) – da li ima poente ipak „pojuriti“ to ili ne?
  -cula sam da postoji i deciji dodatak (za prvo dete) – kako se „aplicira“ za to?
  inace, maticna opstina – rakovica, beograd.
  hvala puno unapred!

 222. Draga jecakina,
  Jako kratko ću ti odgovoriti na tvoja pitanja pošto sam na godišnjem odmoru i nisam u mogućnosti da se raspišem puno. Za zdravstvenu knjižicu potrebno ti je da si prijavljena na birou da bi ostvarila socijalno preko njih. Nisam sigurna u celu proceduru, ali treba da se raspitaš u birou za zapošljavanje koji će ti sve reći. Dodatak koji dobijaju nezaposlene majke nema svrhe „pogurati“ jer kada se ne podnese zahtev u roku, onda je nemoguće dobiti taj dodataka. Za dečiji dodatak predlažem ti da pogledaš link na mom sajtu gde ti sve piše kako i šta ti od papira treba za podnošenje zahteva. http://www.dnevnikbebe.com/trudnoca/prava-buducih-majki/zanimljivosti/10-02-19/Deciji_dodatak.aspx
  Hvala na razumevanju i izvini što sam štura, ali to je u principu to.
  Pozdrav od mama Maje

 223. Postovana,
  nadam se da i meni mozete dati korisne informacije.. Situacija je sledeca- ja sam u 9-om mesecu trudnoce,zaposlena,prebivaliste Novi Sad,drzavljanstvo Srb, ali buduci suprug ima drzavljanstvo R.Hrvatske i nema prebivaliste u Srbiji.
  Koja je procedura za nas za prijavljivanje deteta i roditeljski dodatak? tj.sta me sve ceka u jurenju papirologije..
  Uz napomenu,da ce otac priznati dete,tj.nosice njegovo prezime

 224. Postoji li mogucnost da ja idem kao otac na bolovanje i porodiljsko ako mi zena ne radi a ima rizicnu trudnocu sa drugim detetom.Prvo dete ima uzgred 7 meseci

 225. Draga Duška,
  Čeka vas verovatno brdo papira i vijanja roditeljskog dodatka. Verovatno ćete imati malik komplikacija u smislu priznavanja deteta, kao još jedan deo koji ćete morati obaviti. Molim vas da se detaljnije raspitate u Gradskoj upravi za decu, a ona je sada preko puta Spensa, ugao Maksima Gorkog ulice i Laze Kostić.
  ALi neka vas ne brine, ako imate nekog da to uradi umesto vas biće vam lakše da sa bebom ne biste morali ići po šalterima.
  Veliki pozdrav od mama Maje

 226. Dragi Dragan,
  Vi možete uzeti bolovanje na sebe, a ne na ženu. Čak i kada su deca bolesna pa morate kratko odsustvovati sa posla uzimaćete neke dane bolovanja za sebe. Tako da trudničko bolovanje ne možete dobiti, bilo koje drugo za vas, verovatno možete. Drugo kada vam se žena porodi, onda ona neće imati više rizičnu trudnoći i nećete moći ići na porodiljsko bolovanje. A treće, ako ste mislili da sa ovim prvim detetom koristite porodiljsko umesto žene, onda je i to nemoguće, jer da postoji osnova za tim morali biste to uraditi odmah nakon porođaja, a ne sada nakon 7 meseci. Inače suprug može da koristi ženino porodiljsko samo ako majka nije mentalno zdrava da se brine o detetu, u slučaju smrti majke, ili nekih tako ekstremnih situacija.
  Veliki pozdrav od mama Maje

 227. Moj decak je rodjen u Sremskoj Mitrovici,a moja adresa u licnoj karti je teritorija Beograda.Gde podnosim zahtev za roditeljski dodatak?Unapred hvala

 228. Aleksandra

  Da li mi mozete reci da li pored roditeljskog dodatka koji daje drzava tj grad dobija i novcana pomoc od opstine. U pitanju je opstina Palilula u Beogradu. Prvo dete je u pitanju.

 229. Postoji li neki broj telefona na kome mogu da se dobiju informacije o resenju za roditeljski dodatak.Predato je sve pre 4 meseca i do sada nista nije stiglo.
  Hvala unapred!

 230. Draga Nato,
  Izvinite na čekanju, obaveze su me malo sprečile da vam se svima obratim. Ne znam tačno odgovor na vaše pitanje, ali mislim da treba da podnesete zahtev tamo gde živite. Proverite ipak u obe opštine, ali mislim da je tamo gde živite, a verovatno ste tamo prijavili i dete.
  Proverite ipak.
  Veliki pozdrav od mama Maje

 231. Draga Aleksandra,
  I vam se izvinjavam na čekanju odgovora. Dobijate pomoć od republike i od grada Beograda. Mislim da posebno opštine kao delovi grada Beograda nemaju nikakvu pomoć, ali vi pitajte. takve informacije mi nisu dostupne. Proverite u opštini, mada čisto sumljam da su raspoloženi za tako nešto.
  Veliki pozdrav od mama Maje

 232. Dragi Vedrane,
  Tražite na informacijama broj telefona ustanove kojoj ste predali zahtev. Ne mogu vam detaljnije pomoći jer ne znam ni iz kog ste grada. Trebali biste dobiti prvo rešenje da vam je odobren roditeljski dodatak i sa ti rešenjem i ličnom kartom biste mogli podići dodatak. Obično se čeka minimum 2 meseca da stigne rešenje, ali zašto tako dugo niste ništa dobili, ne znam. Mislim da je ipak bolje da direktno odete tamo gde ste i predali papire.
  veliki pozdrav od mama Maje

 233. Samohrana majka sam, imam jednog sina,do proslog meseca sam redovno primala decija dodatak ali ovog meseca su mi u posti rekli da na racunu nije uplaceno.Potvrdu sam predala na vreme,a u novembru se obnavlja.Nadam se da cu dobiti neko objasnjenje. Unapred hvala.

 234. Draga Aleksandra,
  Nikako vam ja ne mogu pomoći. Apsolutno nema nikakvih kontakata sa tim ustanovama. probajte da zovete da idete da se raspitate i da se žalite ako treba.
  Puno vas pozdravljam
  mama Maja

 235. Draga jellena,
  Sve zavisi koja beba vam je po redu. Ako je prva, onda verovatno imate nešto i od beograda a to možete pogledati na našem sajtu putem ovog linka. Tu ćete naći sve šta daje grad Beograd uz republički dodatak i šta vam je potrebno od papira.
  Puno vas pozdravljam
  mama Maja

 236. Molim za pomoc, nezaposleni smo i suprug i ja imamo dvogodisnjeg sina. Jedini stalni prihod je deciji dodatak, Molim Vas da mi kazete da li mi imamo pravo na materijalno obezbedjenje i koja je to dokumentacija, Imamo automobil star 20 godina i nije luksuz vec potreba koristimo ga samo kada vodimo dete kod lekara i na kontrole. Cula sam da je to jedan od uslova za ostvarivanje prava na materijalno obezbedjenje, molim vas za brz odgovor.

 237. cao,ja sam nezaposlena trudnica,ocekujem drugo dete zanima me na koji nacin nam pomaze grad Beograd,cemu mogu da se nadam i sta mi je potrebno od dokumenata.Da li imam neko pravo i pre porodjaja ili tek kada se porodim.Puno hvala unapred

 238. Molim za pomoc..U drugom mesecu sam trudnoce.I muz i ja smo nezaposleni.Nemamo ni dan radnog staza.Da li imamo bilo kakvo pravo na neku jos vrstu pomoci sem one jednokratne za prvo dete?Posto sam procitala gore komentar od Jecakine da je imala pravo na jos neki dodatak ukoliko se prijavi do treceg meseca trudnoce,ali ne mogu nigde da nadjem tu informaciju i ne znam kome da se obratim.
  Hvala unapred

 239. Pozdrav!!!jedno pitanje,imam troje dece 9,7 i 2 god.ako se ostvari ovo sto pricaju za platu za trece dete a mi odlucimo se za jos jedno gubi li se pravo onda na to ili ne???unapred hvala

 240. Draga Jelena,
  Nešto sam i ja čula da oni koji imaju 4. dece neće dobijati tu nadoknadu za treće, ako se usvoji. Ali nisam uopšte sigurna. Morate sačekati da ta nadoknada se usvoji, a trebala bi u prvoj polovini ove godine, pa tek onda ćemo svi zasigurno znati da li dobija treće dete nadoknadu, ako dođe i 4.
  Svaka čast na ambiciji za još dece:))
  Puno vas pozdravljam
  mama Maja

 241. Postovani

  Moja beba je rodjena 15. avgusta 2011. godine, rok za prijavu dokumentacije za roditeljski dodatak je 6 meseci tako da je 6 meseci navrsio 15. februara 2012. godine.
  Medjutim zbog sredjivanja papira zato sto majka i beba nisu bile prijavljene na istu adresu pa smo morali to da regulisemo kao i zbog lose, neljubazne i drske nase birokratije gde sluzbenici kao da daju iz svog dzepa mi smo bili u stanju da predamo dokumentaciju bas na taj dan 15. februar medjutim kako se taj dan praznuje kao i 16. ove godine je iskrslo zbog snega pa se nije radilo ni 17. februara moja supruga je predala dokumentaciju 20. februara.
  E sad vi meni recite jel imamo mi pravo na materinski dodataka iako je istekao rok a nije nasom krivicom nego se tih dana nije radilo mi smo predali dokumentaciju posle 14. februara prvi radni dan a taj dan je 20. februar

  Pozdrav

 242. Interesuje me ako, neko moze da mi odgovori, muz i ja i jedno dete zivimo u zajednici sa njegovim roditeljima i bratom, znaci ima nas 6 u kuci. Dete mi ima skoro 2 godine, kada sam se porodila dobila sam 20ak hiljada od opstine ili vec od koga, da li ja mogu da podnesem zahtev za deciji dodatak ? Nezaposlena sam a muz mi je zaposlen.

 243. Draga Dušice,
  Za dečiji dodatak podnosite prosečne prihode svih ukućana prijavljenih na adresi na kojoj živite. Sva ta primanja se sabiraju i dele sa brojem ukućana. Ako taj deljenik ne prelazi cenzus, koji je bio 7.000 din, onda možda imate pravo na dodatak. Naravno mnogo utiče na ne dobijanje dodatka i nekretnine koje imate vi ili bilo koji ukućani. Tako da ako je stan/kuća u kojoj svi živite na nekom od ukućana, male su šanse da dobijete dodatak. u svakom slučaju treba da pokušate.
  Puno vas pozdravljam
  mama Maja

 244. Dragi Milane,
  Mislim da nemate pravo na roditeljski dodataka zbog kašnjenja. Striktno i tačno je dat rok koji se mora poštovati. Pre je bil rok 3 meseca pa su roditelji to uspešno ispoštovali, ali se produžio na 6 meseci da bi svi mogli da za pola godine sve papire prikupe. sačekajte da vidite možda i uvaže kašnjenje, mada su jako male šanse.
  Puno vas pozdravljam
  mama Maja

 245. Majo mozda sam dosadan ali ja nisam zakasnio rok je bio 15. februar a tad se nije radilo tako da smo mi odneli prvog radnog dana posle 14. februara a to je bio 20. februar e sad ne znam kako oni to gledaju…

 246. Dragi Milane,
  Mislim da upravo gledaju da ste zakasnili, jer niste predali bar dan radnije pre roka tog 14. februara. ne znam sačekajte da vidite odgovor, ali znam da su jako striktni po tom pitanju jer smatraju da je 6 meseci sasvim dovoljan period da se i najkomplikovaniji papiri izvade. zato su i produžili rok na 6 meseci.
  Puno vas pozdravljam
  mama Maja

 247. Postovana,
  nezaposlena sam i na pocetku sam trudnoce. Interesuje me kako se ostvaruje pravo na pomoc nezaposlenim trudnicama i od kada to opsitna isplacuje, Inace ja sam iz Zajecara, Kome se podnosi zahtev,,,, Hvala unapred

 248. Draga Irena,
  Nisam upućena da opština Zaječar daje pomoć nezaposlenim trudnicama, znam da samo Beograd daje tu pomoć Beograđankama. Raspitajte se u opštini na šta sve imate pravo.
  Puno vas pozdravljam
  mama Maja

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s